Forums


PELERINAJE - DUHOVNICESTI :: Forums :: Pelerinaje : Ucraina,Crimeea ,Rusia,Serbia,Muntenegru,Israel,Grecia
<< Previous thread | Next thread >>   

PE URMELE SFINTILOR- UCRAINA

Mergi la pagina  1 [2] 3 4
Author Post
MiroslavPetras
Mon Oct 04 2010, 09:48PM

Joined: Sun Mar 22 2009, 07:38PM
Posts: 169
Lavra Poceaev - Urma Maicii Domnului
Tot in Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Lavra Pochaev credinciosii se inchina la Urma Maicii Domnului. Se spune ca Maica Domnului s-a aratat aici intr-o para de foc in anul 1240 si ca, in locul in care a pasit, a ramas pe stanca amprenta talpii piciorului drept. In acel loc a aparut un izvor facator de minuni.Urma Maicii Domnului se afla astazi la o jumatate de metru sub nivelul podelei bisericii. Dat fiind accesul anevoios spre Urma Maicii Domnului, calugarii au brodat Urma pe un batic de matase care este asezat mai sus de nivelul podelei, sub un frumos baldachin amenajat nu departe de intrarea in biserica. Locul unde e Urma Maicii Domnului e imbracat in argint iar mai sus se afla o icoana cu chipul Maicii Domnului, daruita manastirii in secolul al XIX-lea de familia academicianului Verbovski.
In fiecare dimineata credinciosii au posibilitatea sa se inchine la Urma Maicii Domnului primind in acelasi timp si cate un pic de apa sfintita de la izvorul Maicii Domnului. S-au facut mai multe minuni in acest loc, prima fiind datata in anul 1664 cand, un taran pe nume David Goiduc s-a spalat pe fata cu apa sfintita de la acest izvor si si-a recapatat vederea.
Back to top
MiroslavPetras
Mon Oct 04 2010, 09:49PM

Joined: Sun Mar 22 2009, 07:38PM
Posts: 169
Clopotnita de la Poceaev
A fost construita intre anii 1861 si 1869, dupa proiectul arhitectului Rastarganov. Are o inaltime de 65 de metri si poate fi vazuta de la mare distanta pe colina Poceaev, care la randul ei are 70 de metri inaltime.Clopotnita Lavrei are mai multe etaje si este construita separat de biserica. La etajul al treilea se afla clopotele turnate in anul 1886, in Rusia, in renumitele ateliere ale lui Samghin. Clopotul mare cantareste 11.5 tone, fiind considerat si el facator de minuni. Mai sus, la etajul patru este instalat un ceas de mare precizie.
Clopotnita are, in total, un numar de 15 clopote trase cu multa dibacie de 2 calugari. Unul bate clopotul mare iar celalalt clopotele mici. Clopotele ofera celor ce vin la manastire un impresionant spectacol de sunet care rivalizeaza cu minunatele cantari bisericesti ale corului Lavrei. Acesta rasuna maiestuos in acustica impecabila a bisericilor din incinta.
[ Edited Wed Jul 24 2013, 06:47PM ]
Back to top
MiroslavPetras
Mon Oct 04 2010, 09:50PM

Joined: Sun Mar 22 2009, 07:38PM
Posts: 169
Lavra Poceaev - Biserica Sfintei Treimi

La Pochaev, o alta biserica mare, Biserica Sfintei Treimi, construita la inceputul secolului al XX-lea, se distinge prin iconostasul aurit si mozaicul ornamental situat deasupra usilor de la intrare.O copie a Icoanei Sfintei Treimi realizate de Andrei Rubliov poate fi admirata in partea dreapta a usilor imparatesti.

Alte biserici din Lavra Poceaev sunt inchinate Sfintilor Antonie si Teodosie de la Pecerska din Kiev dar si celor doi mari Sfinti ai Poceaevului: Sfantul Amfilohie si Sfantul Iov ale caror moaste intregi stau marturie in racle, in biserica situata sub Catedrala Adormirii Maicii Domnului.
[ Edited Wed Jul 24 2013, 06:48PM ]
Back to top
MiroslavPetras
Mon Oct 04 2010, 09:53PM

Joined: Sun Mar 22 2009, 07:38PM
Posts: 169
Lavra Poceaev-Biserica SchituluiSchitul Pochaev, Manastirea ctitorie a Mitropolitului Kievului Petru Movila.


Marea Lavra din Pochaev se inalta maiestuoasa pe colina cu acelasi nume, la aproximativ 20 de kilometri de orasul Kremenetz in partea de vest a Ucrainei. La numai cativa kilometri, pe o alta colina, se afla un alt sfant lacas de inchinaciune cautat de pelerini. Este schitul “Pogorarea Duhului Sfant� sau schitul Pochaev, cum i se mai spune, inaltat la capatul unui drum ce urca printre arbori seculari. Inca de la intrare ne intampina fratele Andrei. Desi este foarte tanar si se afla in ascultare aici la schit doar de o jumatate de an fratele Andrei a invatat foarte bine istoria acestor locuri:
Intrarea in schitul Pochaev“Schitul Pochaev a fost intemeiat in 1219 pe acest munte situat la cativa kilometri de marea Lavra Pochaev. Pana la intemeierea schitului aici era o padure deasa cu multe animale salbatice. In acest loc veneau multi vanatori, se adunau de doua ori pe an, toamna si primavara. In 18 aprilie 1198 boierul polonez Turkov a venit cu 30 de oameni pe locul acesta. Atunci s-a intamplat ceva deosebit. Intr-o noapte boierului i s-a aratat in vedenie Maica Domnului in para de foc. Boierul avea un prieten foarte bun, pe calugarul Metodie de pe Muntele Athos care vine in 1203 in ospetie la acesta. Pe colina de aici Metodie ciopleste dintr-un trunchi de tei o icoana a Maicii Domnului in para de foc. Aceeasi imagine i se aratase anterior si boierului Turkov. La indemnul parintelui Metodie, boierul se hotaraste sa plece sa se inchine la Muntele Athos si la Ierusalim dar o boala ii zadarniceste intentia. Boierul se roaga la Dumnezeu sa fie vindecat promitand ca va construi pe aceasta colina un paraclis. Boala dispare, boierul ajunge la Muntele Athos unde se intalneste din nou cu Metodie si iarasi discuta despre vedenia pe care au avut-o amandoi, cu Maica Domnului in para de foc. Se sfatuiesc amandoi si venind aici au intemeiat paraclisul cIcoana Sfantul Metodieu hramul “Schimbarea la Fata a Mantuitorului�. Era anul 1219. A fost defrisat locul, s-a ridicat paraclisul si asa a decurs viata pana in secolul al XVII-lea. Primul staret a fost Metodie care a impus un mod de viata monahala extrem de sever. Schitul era considerat drept centru spiritual in Rusia apuseana aici functionand si o tipografie si o scoala. Nu stim ce s-a intamplat in perioada care a urmat. Doar in 1750 apare o informatie sumara despre acest schit in documentele catolice. Uniatii catolici au vandut acest schit unui boier polonez. Au vrut sa faca aici un adapost pentru caini, sa profaneze in acest fel manastirea ortodoxa. Dar Maica Domnului n-a lasat sa se intample asa ceva. Locuitorii din imprejurimi au cumparat pamant, incusiv terenul acesta de la boierul polonez si, in 1776, a fost fondata aici o scoala de teologie unde au activat 25 de preoti, existand la vremea aceea peste 120 de seminaristi.
Catapeteasma Scitului Sfantul Serafim de SarovAsupra schitului s-au abatut multe napaste. Au fost doua jafuri mari, au fost trei valuri de epidemii si aici au mai ramas cinci oameni care s-au dus apoi in Lavra Pochaev. O noua istorie a schitului incepe in anul 1903 cand a fost zidita biserica de la intrarea in manastire si s-a construit biserica inchinata Sfantului Serafim de Sarov. Tot atunci au fost ridicate si chiliile pentru calugari. Schitul a functionat pana in 1959. In acest an bogatasul Perecealski a scos icoanele care erau aici la schit vrand sa le profaneze. Un frate a incercat sa-l opreasca. Bogatasul nu credea in Dumnezeu si a spus: “Daca este Dumnezeu sa ia ce este mai scump pentru mine�. In acel moment fiica acestui bogatas care lucra la Lvov intr-o uzina moare pe loc, dupa ce in mana ei s-a spart o fiola cu o substanta chimica foarte periculoasa. Totusi acest om n-a luat aminte la mania lui Dumnezeu si a inchis schitul. Schitul a ramas pustiu pana in 1990. Biserica de sus a fost transformata in depozit pentru grane. Tot aici a existat un spital pentru bolnavi psihici. Se spune ca in toata aceasta perioada, in timpul noptii se auzeau cantari liturgice. La ora actuala aici la schit vietuiesc 65 de calugari. Iar acest minunat iconostas pe care-l vedeti aici a fost dus in Lavra Pochaev fiind pastrat acolo 30 de ani. In 1991 schitul a fost redeschis si biserica aflata sus a fost sfintita cu hramul “Pogorarea Duhului Sfant�. In 1993 biserica in care ne aflam, cea de jos, a fost sfintita in cinstea Sfantului Serafim de Sarov, fiind prima biserica din Ucraina inchinata acestui Sfant. In partea dreapta mai avem o biserica, sfintita tot in 1993, e Biserica Tuturor Sfintilor.�
Biserica mare a schitului este de fapt alcatuita din doua biserici suprapuse. In Ucraina intalnesti des mai multe biserici intr-o singura constructie, fie pe orizontala, fie pe verticala. La schitul Pochaev, zabovim ceva mai mult in biserica inchinata Sfantului Serafim de Sarov, un mare sfant al Rusiei care a trait acum doua secole si la care credinciosii au foarte multa evlavie atat in Rusia cat si in Ucraina. Fratele Andrei ne arata cateva adevarate comori adunate aici de-a lungul anilor:
“Avem aici, in biserica, crucea Sfantului Nikita din Pereaslav Zaleski. E o cruce facatoare de minuni, cei demonizati nu se pot apropia de ea. Mai exista doua astfel de cruci ale Sfantului dar acestea sunt la Pereaslav Zaleski. Cele trei cruci cantaresc la un loc 30 de kilograme si erau toate trei purtate de Sfantul Nikita. Avem aici in biserica si o particica din Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Mantuitorul si o pietricica de pe Muntele Golgotei. Avem mai multe particele de Sfinte Moaste iar aici avem o icoana deosebita a Sfantului Serafim de Sarov si o bucata din piatra pe care Sfantul Serafim s-a rugat 1000 de zile si de nopti. Dincoace vedeti icoana Maicii Domnului “Mijlocitoarea pacatosilor� care prin minune s-a innoit, era intunecata si s-a luminat, s-a curatat singura incepand din 1993 si a inceput sa faca si minuni. Se vad clar fata Maicii Domnului si fata Mantuitorului si mainile care s-au luminat. Icoana centrala este tot a Sfantului Serafim de Sarov si pe icoana intr-un colt se afla o particica din Sfintele sale Moaste si o particica din mantia Sfantului. La urmatoarea racla cu Sfinte Moaste avem si o particica din moastele Sfantului Teodosie de la Lavra Pecerska din Kiev, unul dintre intemeietorii lavrei kievene, dar si o particica din moastele Sfantului Iov de la Pochaev. Avem aici un cap izvorator de mir al unui Sfant necunoscut, donat schitului nostru de catre Lavra Pecerska din Kiev. Acest cap de sfant a fost descoperit in lavra in 1800 si a izvorat mir pana in 1917. Cand a fost readusa catapeteasma de la Pochaev, o data cu redeschiderea schitului, s-a constatat ca unele icoane sunt plangatoare. Prima icoana e cu Sfintii Nil Sorski si Savatie Solovetki care au plans, apoi e o alta icoana a unor sfinti necunoscuti, s-a sters inscriptia cu numele acestora, dar la un sfant se vede clar urma lacrimilor. Icoanele au plans din 1990 pana in 1995. "
Back to top
MiroslavPetras
Mon Oct 04 2010, 09:53PM

Joined: Sun Mar 22 2009, 07:38PM
Posts: 169
Lavra Poceaev - Biserica din Pestera si Sfantul Amfilohie


Coborand o serie de trepte, strajuite de minunate fresce ce infatiseaza momente din istoria manastirii, se ajunge sub marea Biserica a Adormirii Maicii Domnului. Aici, in biserica, pe partea stanga, se afla racla din marmura alba ce pastreaza moastele Sfantului Amfilohie.Nascut in anul 1894, Sfantul Amfilohie a trait 77 de ani. El a murit otravit prin mancare.
In viata sa pamanteana a vindecat foarte multi oameni. S-a proslavit indeosebi ca exorcist si vindecator "de oase", tratand cu mult succes luxatiile si alte afectiuni ale sistemului osos.
Dupa moarte corpul sau s-a pastrat intact pana la deshumarea ce a avut loc cu 30 de ani mai tarziu. La data de 12 mai 2002, ziua canonizarii Sfantului Amfilohie, la Poceaev a aparut pe cer o cruce din nori albi.
Sfantul Amfilohie a avut darul cunoasterii cu duhul si al facerii de minuni.
[ Edited Wed Jul 24 2013, 06:48PM ]
Back to top
MiroslavPetras
Mon Oct 04 2010, 10:06PM

Joined: Sun Mar 22 2009, 07:38PM
Posts: 169
Lavra Poceaev - Pestera si Moastele Sfantului Iov


Tot aici, in Biserica din Pestera, se afla si moastele Sfantului Iov de la Poceaev.Sfantul Iov s-a nascut in anul 1551 si a trait exact 100 de ani. Cu o saptamana inainte si-a cunoscut exact ziua trecerii la cele vesnice.
Trupul sau a stat in pamant 7 ani si 9 luni fara a avea semne de descompunere. Chiar imediat dupa moartea sa au fost semnalate minuni. Discipolul sau Dositei s-a vindecat doar atingand hainele Sfantului Iov. Acum Sfintele Moaste sunt depuse intr-o racla de argint, daruita manastirii de contesa Anna Orlova Cismenskaia. Acoperamantul a fost confectionat in Italia din marmura alba. In semn de recunoastere pentru binefacerile Sfantului Iov crestinii au adus aici mai multe candele.
In partea dreapta, langa moastele acestuia, se vede intrarea in mica pestera a Sfantului Iov. Intrarea in pestera este foarte stramta, fiind nevoie de mult curaj si dibacie pentru a putea intra in aceasta. Credinciosii intra aici cu mainile intinse inainte printr-un coridor de forma cilindrica de aproximativ 3 metri lungime si cu un diametru de circa 50 de centimetri, dupa care brusc se coboara in panta abrupta aproape doi metri.
Iesirea se face tot prin acest loc. Aici se nevoia Sfantul Iov in post si rugaciune. E pestera in care Sfantul Iov s-a rugat timp de peste 40 de ani. Se spune ca acolo Sfantul Iov se ruga impreuna cu ingerii si de multe ori, in timpul rugaciunii, din pestera iesea o lumina care se raspandea in intreaga biserica.
Pestera e mica, nu incap in ea mai mult de 10 oameni. In pestera se afla o icoana si o candela. Multi credinciosi incearca sa intre in pestera. Multi nu au curaj sau nu reusesc, dar cei care o fac au marea bucurie de a fi trecut un prag fizic si psihic foarte dificil si de a fi trait cateva momente unice de inaltare spirituala in locul in care s-a nevoit si s-a rugat un Sfant.

Prin purtarea sa de graija, Dumnezeu ne-a binecuvantat cu marea bucurie duhovniceasca de a ajunge la Poceav chiar in ziua praznuirii sale.Aici au fost prezenti 40 de ierarhi(mitropoliti,episcopi ,arhiepiscopi)l 40 de preoti si 20 de diaconi ,alaturi de care ne-am rugat in Sfantul Altar in timpul Sfintei Liturgii,surprinzand momente unice pe care le oferim in dar celor care vor accesa aceste imagini.Procesiunea la care am fost martori a fost impresoinanta,nu doar pentru numarul imens de participanti(peste 15 .000 de credinciosi),ci pentru acel sentiment de comuniune duhovniceasca unic ce nu poate fi exprimat in cuvinte ,dar poate fi deplin inteles printr-o traire intensa pe care o simti doar in prezenta apropierii de Dumnezeu si a sfintilor care au dobandit desavarsirea.[[color]
size=22]MANASTIREA CERNIGOV-SFANTUL LAVRENTIE DE CERNIGOV [/size][/colo
r]

[ Edited Mon Jan 24 2011, 10:21AM ]
Back to top
MiroslavPetras
Mon Oct 04 2010, 10:08PM

Joined: Sun Mar 22 2009, 07:38PM
Posts: 169
Manastirea KoretBack to top
Mergi la pagina  1 [2] 3 4
Moderators: admin, MiroslavPetras

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System