Forums


PELERINAJE - DUHOVNICESTI :: Forums :: Pelerinaje : Ucraina,Crimeea ,Rusia,Serbia,Muntenegru,Israel,Grecia
<< Previous thread | Next thread >>   

PE URMELE SFINTILOR- UCRAINA

Mergi la pagina  [1] 2 3 4
Author Post
MiroslavPetras
Sat Sep 12 2009, 01:02PM
admin

Joined: Sun Mar 22 2009, 07:38PM
Posts: 169
DUMNEZEU NE-A INVREDNICIT SA PASIM CU SMERENIE PE URMELE SFINTILOR CARE AU APRINS,AU SFINTIT,PAZESC SI OCROTESC INIMILE SI SUFLETELE CREDINCIOSILOR DIN BINECUVANTATELE TINUTURI ALE UCRAINEI SI ALE INTREGII RUSII. ACESTI SFINTI IMPARTASESC DARURI SI FAC MINUNI,STRANG IMPREUNA MII DE CREDINCIOSI LA SFINTELE ALTARE ,OFERINDU-NE NOUA CELOR CARE PELERINAM PE ACESTE MINUNATE PLAIURI ALE ORTODOXIEI EXEMPLE DE SMERENIE,MODELE VREDNICE DE URMAT,PILDUITOARE MARTURII CARE NE INCREDINTEAZA CA TOT DARUL DESAVARSIT SI TOATA DAREA CEA BUNA ESTE DE SUS DE LA PARINTELE CERESC AL TUTUROR.

MANASTIREA BANCENI


Manastirea Banceni - Sfant lacas de inchinaciune al romanilor din Ucraina
Dincolo de granita de nord a Romaniei la doar cativa kilometri, pe teritoriul Ucrainei, pe o colina inverzita, se afla manastirea Banceni, loc de profunda spiritualitate care ii aduna pe romanii din aceasta regiune. O biserica de mari dimensiuni strajuieste in mijlocul manastirii. Aici, dar si in celelalte biserici mai mici ale acestui asezamant monahal, se oficiaza slujba in limba romana. Petuniile care se revarsa de la cele trei etaje ale corpului de chilii si ale staretiei proaspat zugravite in culoarea turcoaz, aleile cu trandafiri de diferite culori, vasele cu flori de la intrarea trapezei, imbogatesc aceasta oaza de liniste de la marginea padurii. Si totusi, linistea aceasta este, in timpul zilei, intrerupta de zgomotul masinilor si al constructorilor. La Banceni se construieste in continuare sub obladuirea Parintelui Staret Mihail Jar, cel care, cu binecuvantarea lui Dumnezeu, a ridicat acest ansamblu manastiresc, format din mai multe cladiri. In partea stanga, sub un pavilion acoperit cu tabla albastra ce te duce cu gandul la cerul senin, se afla Altarul de vara unde se oficiaza Liturghiile cand se aduna foarte multi credinciosi. Viitoarea trapeza aflata in constructie va putea primi o mie de pelerini ajunsi pe aceste meleaguri. La intrarea in manastire a fost ridicata o clopotnita uriasa care poate rivaliza cu marile clopotnite ale lavrelor din Ucraina. De fapt, este o constructie complexa care va adaposti si un camin spital pentru calugari si un mic muzeu.
In biserica mare din Banceni, zugravita in exterior in galben, se afla moaste ale Sfintei Mari Mucenite Varvara iar paraclisul manastirii este inchinat Sfantului Serafim de Sarov, unul dintre cei mai mari sfinti ai Rusiei din secolul al XVIII-lea. Psaltirea se citeste neincetat, zi si noapte, in aceasta bisericuta paraclis. Aici se afla particele din Sfintele Moaste ale Sfantului Serafim si o particica din piatra pe care s-a rugat sfantul o mie de zile si de nopti. Pe peretii interiori, de jur imprejur, sunt pictate scene mari, impresionante, din viata sfantului. Tot aici, intr-o racla, se afla particele de Sfinte Moaste ale altor peste o suta de sfinti.
In curtea manastirii cateva femei lucreaza pe iarba sortand plante medicinale culese de pe campul din afara zidurilor. Vorbim cu totii romaneste. Ele se bucura ca a mai venit un grup de pelerini din Romania pe aici. La trapeza se fac pregatiri pentru a-i intampina cum se cuvine pe cei veniti de la drum. E atata ospitalitate in jurul nostru incat ne simtim de-a dreptul coplesiti. Un calugar inalt, blajin, cu ochi albastri, se apropie de noi, binecuvatandu-ne. Aflam cu mare bucurie ca este chiar Staretul Manastirii Banceni, Arhimandritul Mihail Jar. Are foarte multa smerenie si trebuie sa insistam putin pentru a-l convinge sa vorbeasca despre aceasta minunata constructie de la Banceni. Parintele Staret ne marturiseste despre ajutorul primit de la Dumnezeu in tot ceea ce face:
“Cu doua mii de ani in urma, Tatal Ceresc a privit spre Pamant si-a vazut lumea aceasta atat de pierduta in pacat si i s-a facut mila de noi. Si L-a trimis pe singurul Sau Fiu ca sa moara pentru pacatele noastre. Aici este inceputul. A venit ca sa ne mantuiasca. Deci dragostea lui Dumnezeu gaseste locurile astea minunate. Si unde avem nevoie acolo Dumnezeu Se lasa dar mintea omului nu poate sa priceapa si nici nu poate sa marturiseasca lucrarea pe care Dumnezeu o face.
- Parinte Staret, cand a inceput constructia acestei manastiri?
- In 1994, toamna tarziu. Aici nu era nimic. Acum exista, dupa cum vedeti, toate lucrurile acestea minunate pe care Dumnezeu ÃŽnsusi le-a facut. S-a inceput cu cativa frati in manastire. Credinciosii nostri, de-aici, din Bucovina, romanii nostri cu inima mare, au avut toata dragostea sa se faca acest lucru minunat, aceasta manastire, pentru romanii de-aici si pentru toata lumea care vine, dar mai ales, pentru sangele nostru care geme credinta in Dumnezeu si dragostea spre Ceruri. Si asa, repede, s-au facut toate, ca prin minune. Cand nu avem, Dumnezeu ne trimite. Mai carteam, cand nu aveam, ca Dumnezeu ne-a lasat. Dar nu ne lasa, ne punea numai la incercare. Si dupa cum Dumnezeu a lucrat asa de minunat, asa este pana in ziua de astazi.
- Construiti in continuare...
- Da, am zis ca vom termina. Dar Dumnezeu cand incepe o lucrare nu se mai termina, pana ajungem in vesnicie. Pana ajungem acolo tot mai avem de facut cate ceva.
- Aveti comori deosebite aici la manastire, aveti Sfinte Moaste, Icoane facatoare de minuni.
- Prima comoara este credinta in Dumnezeu. Asta este ceea ce am primit de la inaintasii nostri, de la mosi si stramosi, credinta in Dumnezeu. Si aceasta este cel mai scump si sfant dar. Avem apoi Sfinte Icoane facatoare de minuni, avem multe icoane pe care inca nu le-am scos, nu sunt puse in biserici, avem Sfinte Moaste si alte minuni pe care le vedem zi de zi, pe care le lucreaza Dumnezeu. Dau doar un exemplu al celor doi copii care s-au vindecat de SIDA aici la manastire. Am mers prin multe locuri sfinte si cu binecuvantarea Mitropolitului nostru, prin scriere, am adunat prin mila Domnului, Sfintele Moaste pe care le vedeti aici in biserici. Asa se intareste credinta: privind la Sfinti, prin rugaciunile lor pentru cei care cred, prin puterea Sfintelor Moaste. Am adus aceste Sfinte Moaste si am daruit multe si in Romania. N-am uitat de romanii din tara. Am dat la multe manastiri multe Sfinte Moaste, aproape cate avem aici am dat si acolo pentru ca n-am uitat de-ai mei, de-acasa, sa le trimit si lor mila si binecuvantarea Domnului.
- Parinte Staret, de unde sunteti de loc?
- De-aici, din apropiere, de la Mihoreni. Acum se numeste Petrasevka dar inainte pe timpul romanilor se numea Mihoreni. Aici la Banceni avem manastire de calugari dar mai avem o manastire de maici la Boian si un orfelinat in care traiesc 125 de copii la Molnita, localitate aflata la o distanta de 2 km de manastire. Am construit niste case pentru copii, pentru baieti si pentru fete.
- Doriti sa transmiteti romanilor de la noi, de-acasa, cateva ganduri?
- As vrea sa le transmit toata dragostea frateasca. Si, parca acum cand vorbesc, imi tremura ceva , asa..., in tot corpul. Spuneti-le ca-i iubim si sa nu uite ca ne au aici. Avem aceeasi limba, acelasi grai si asa am vorbit prima data langa mama noastra in limba aceasta. Spuneti-le ca-i iubim si sa nu ne uite niciodata. Si sa mijloceasca spre Dumnezeu ca sa fim impreuna intotdeauna, si sa ne putem mantui sufletele noastre si sa ajungem toti acolo in vesnicie. Poate acolo nu ne va mai desparti nimeni si nu va mai trebui sa plecam nicaieri daca vom ajunge acolo unde Tatal Ceresc si Domnul Iisus ne-au pregatit loc, in Ceruri sus, langa Maicuta Sfanta si toti Sfintii. Aceasta le doresc la toti romanii, sa aiba mantuirea sufletului si dragostea pentru Dumnezeu puternica. Dumnezeu ne va ajuta sa invingem orisice greutate.�
Manastirea Banceni este asezata pe o colina. In vale, dupa ce treci printr-o livada si printr-un colt de padure ajungi la un mic schit care tine tot de manastire. Un tanar calugar inalt si subtire, ca majoritatea calugarilor de la Banceni, ne arata drumul pana la schitul care-si deschide in mod exceptional portile pentru grupul de pelerini romani. Aici vietuiesc trei calugari. In mica biserica acoperita cu stuf de la schitul asezat in panta se oficiaza slujba in limba romana. Ne inchinam cu totii la cele doua Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului din biserica si admiram acest loc extrem de frumos in care florile de diferite culori se revarsa cu generozitate peste marginea vaselor in care au fost plantate. La foarte mica distanta pasc in liniste caprioare si cerbi, intr-un colt de padure aflat in grija calugarilor.

SFINTIREA MANASTIRII BANCENI -UCRAINA
PATRIARHUL KIRIL- PRIMA PARTE


PATRIARHUL KIRIL- A DOUA PARTE
[ Edited Thu Feb 28 2013, 09:55PM ]
Back to top
MiroslavPetras
Mon Oct 04 2010, 09:14PM

Joined: Sun Mar 22 2009, 07:38PM
Posts: 169
SCHITUL MANASTIRII BANCENIBack to top
MiroslavPetras
Mon Oct 04 2010, 09:15PM

Joined: Sun Mar 22 2009, 07:38PM
Posts: 169
MOLNITA

La Banceni alaturi de manastirea de calugari exista o manastire de maici la Boian si un orfelinat in care traiesc 125 de copii la Molnita, localitate aflata la o distanta de 2 km de manastire. Aici s-auconstruit niste case pentru copii, pentru baieti si pentru fete.

[ Edited Mon Oct 04 2010, 09:15PM ]
Back to top
MiroslavPetras
Mon Oct 04 2010, 09:16PM

Joined: Sun Mar 22 2009, 07:38PM
Posts: 169
MANASTIREA BOIAN

La manastirea Boian numerosi pelerini vin sa se inchine la Icoana Maicii Domnului Plangatoare, facatoare de minuni, o icoana de o rara frumusete.


Back to top
MiroslavPetras
Mon Oct 04 2010, 09:19PM

Joined: Sun Mar 22 2009, 07:38PM
Posts: 169
LAVRA PECERSKA

Lavra Pecerska din Kiev

Pe malul drept al Niprului, pe doua coline inverzite, se intinde marea Lavra Pecerska, loc de pelerinaj vestit in intreaga lume. Lavra Pecerska sau Lavra Pesterilor este inscrisa ca ansamblu pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. Pe o suprafata de 28 de hectare se afla peste 100 de edificii, biserici de suprafata si subterane, doua pesteri cu moaste de sfinti, clopotnite, fortificatii, grote cu lungimea de peste 1000 de metri, muzee, chilii ale calugarilor, ateliere de pictura si de croitorie pentru vesminte preotesti, Academia de Teologie, un Seminar teologic si multe altele, toate acestea intr-o armonie arhitectonica dominata de albul zidurilor, de cupolele aurite si impregnata de sunetele celeste ale clopotelor si de vocile fantastice ale corurilor.

Lavrei Pecerska este un asezamant monahal intemeiat de cuviosii Antonie si Teodosie. Totul a inceput in 1051 cand calugarul Antonie s-a intors de la Muntele Athos.
In fata noastra este Biserica Adormirii Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. Prima biserica a fost construita si sfintita in anul 1073, un an mai tarziu a raposat Cuviosul Teodosie initiatorul acestei constructii mari. Aceasta biserica a fost construita dupa binecuvantarea Presfintei Nascatoare de Dumnezeu si inaltimea, lungimea, latimea soborului (bisericii), toate dimensiunile au fost date, au fost binecuvantate de Maica Domnului. Istoria bisericii este foarte interesanta. Cuviosul Teodosie a proorocit ca va fi aici o biserica foarte mare si biserica a fost construita chiar din initiativa Cuviosului Teodosie. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu a binecuvantat doisprezece ziditori din Grecia care au venit incoace pentru a construi biserica pentru rugaciunile Cuviosilor Antonie si Teodosie. Ei doreau foarte mult ca aici sa fie un sobor, o biserica foarte mare. Biserica a fost construita. Insa in timpul celui de-al doilea razboi mondial biserica a fost bombardata. A ramas doar un perete din biserica, a fost pastrat si-l puteti vedea marcat in actuala constructie si a mai ramas o cupola care este sus in partea dreapta. A fost ridicata o noua biserica dupa razboi. Cupolele sunt noi cu exceptia celei de care va vorbeam adineauri. In aceasta biserica noi avem pristolul central in cinstea Adormirii Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si in afara de aceasta avem inca patru bisericii cuprinse toate in aceasta constructie mare deci sunt cinci biserici intr-una. Sus la coruri avem doua biserici in cinstea Schimbarii la Fata si in cinstea Sfantului Apostol Andrei. Jos la primul nivel avem Biserica Sfantului Arhidiacon Stefan mucenicul si avem o biserica in cinstea Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul. In aceasta biserica mare au fost ingropati foarte multi ierarhi ai bisericii noastre. Aici a fost ingropat insusi Mitropolitul Petru Movila. Stiti probabil ca Petru Movila a fost fiul domnitorului moldovean Simion Movila si a fost Mitropolit al Kievului intre anii 1631 si 1646. Dar cu parere de rau cand biserica a sarit in aer la bombardamente toate moastele s-au amestecat cu pamantul. Moastele au fost stranse toate si ingropate undeva la un loc, pentru ca nu se mai puteau distinge unele de altele. Aici in Biserica avem o frumoasa icoana a Maicii Domnului Kievskaia, e o icoana noua pictata anul trecut.
Avem in fata cea mai veche biserica care s-a pastrat in stil baroc ucrainean, impodobita cu flori. Cupolele manastirii difera ca model de cupolele bisericilor din Rusia. Acolo ele au forma de ceapa. Cupolele bisericilor noastre se numesc cupole cu etaje, vedeti sunt unele cu un etaj, altele cu 2-3 etaje si fiecare cupola este despartita cu icoane. Biserica Preasfintei Treimi de la intrare este construita de Cuviosul Nicolae Sfintitul. Cuviosul a fost fiu din neam de cneji din Cernigov, a fost foarte bogat si toata averea lui si cea ramasa de la parinti a dat-o manastirilor. Din banii lui au fost construite multe cladiri, chilii, pe teritoriul Lavrei a fost construit si un spital si Biserica Presfintei Treimi, tot din banii lui. Aceasta biserica este din veacul al XIII-lea. S-a pastrat foarte bine pictura celor mai vestiti pictori ai stilului baroc cum ar fi Jakeev.
Clopotnita este impresionanta, are 96 de metri si a fost construita in secolul al XIII-lea. Este o constructie foarte rezistenta, a trecut si prin cutremure dar nu exista crapaturi. A fost proiectata de un foarte vestit arhitect din acele timpuri, il chema Sedeli. Clopotele sunt deosebite de celelalte clopote din Ucraina si din Rusia. Cei mai vestiti mesteri de clopote erau la Kiev si clopotele noastre prin “glasul� lor moale se deosebesc de clopotele Moscovei. Foarte multe lucruri ne-au venit din Grecia chiar si credinta si mesteri. “
Orasul Kiev este in mod incontestabil locul in care a inceput crestinarea poporului rus.
In anul 988 a avut loc botezul cneazului Vladimir care apoi si-a increstinat poporul. Pana atunci in acest oras nu exista credinta pravoslavnica. Erau foarte multi vrajitori, era popor pagan care se inchina la idoli. Mai tarziu Lavra Pecerska avea sa joace un rol extraordinat in consolidarea credintei pe aceste meleaguri.
In manastire numarul fratilor a ajuns pana la trei mii. In prezent in Lavra sunt 150 de persoane. Lavra avea foarte multi preoti. Avem aici o cladire mare in care au trait numai arhimandriti. Erau foarte multi arhimandriti. Corul Lavrei avea 120 de persoane. Lavra avea foarte multe coruri, in toate bisericile se oficiau liturghii tot timpul. Acum Liturghii se fac mai des in Lavra de jos dar in Lavra de sus unde ne aflam se fac Liturghii mai rar, adica in Biserica Adormirii Maicii Domnului se fac Liturghii in Duminici si la Sarbatorile Imparatesti. In Biserica Cuviosilor Antonie si Teodosie din apropiere se fac mai des Sfinte Liturghii. Manastirea a fost foarte bogata, avea foarte mult pamant in imprejurimi, manastirea era nu numai un centru spiritual crestin ci si un centru economic, avea si moara si oloinita si o fabrica de caramida, mici ateliere la care lucrau si oameni din oras. Multe pamanturi au fost daruite manastirii de catre cneji, oameni bogati. Manastirea avea chiar si sate intregi. Si in prezent manastirea are gospodarie, teren, pasari, vite dar e departe de ceea ce a fost odata. Nu si-a recapatat terenurile si numai poate fi acum rezolvata aceasta problema. Pe terenurile de odinioara sunt acum orase, sate, uzine.
In Lavra sunt acum 15 biserici si in toate se slujeste chiar daca nu tot timpul. Mai avem Biserica Tuturor Sfintilor. Ne aflam in dreptul intrarii centrale. Pe aici intrau numai staretul manastirii si episcopii, oaspetii care veneau in manastire. Mai erau si alte intrari, de pilda intrarea de zi prin care veneau carele ce aduceau cele necesare manastirii.
Sub Biserica Adormirii se aflau si mici pesteri, descoperite cand s-a construit biserica. Inauntru erau chilioare unde se rugau staretii manastirii, se rugau ascultatorii. De la Biserica Adormirii de aici de sus era coridor subteran pana jos la Biserica Cuviosilor Antonie si Teodosie.
Cu parere de rau trebui sa spun, in prezent Lavra de sus este intr-o stare destul de degradata, nu sunt fonduri pentru mentinerea cladirilor intr-o stare buna. La noi e specific ca la intrare sa se ridice o biserica iar intrarea se face pe sub biserica. In aceasta biserica inchinata Tuturor Sfintilor noi slujim foarte rar si toate sunt acum sub ocrotirea statului.

Cateva cuvinte despre istoria intemeierii Lavrei Pecerska:

Cuviosul Antonie a fost un tanar cu ravna foarte mare catre Dumnezeu. A vrut foarte mult sa vada locurile sfinte ale Muntelui Athos si a plecat acolo facand ascultare la un staret intr-o manastire din Sfantul Munte. Acolo a fost calugarit iar staretul i-a dat binecuvantarea sa vina inapoi pe pamanturile natale. Aceasta a fost chiar binecuvantarea Domnului care s-a aratat staretului in vedenie pentru a-l trimite pe Antonie sa vina inapoi pe aceste pamanturi ca sa fie si el un luminator al acestui popor. Cuviosul Antonie iubea foarte mult Muntele Athos dar ascultand de staretul sau a venit totusi aici. Pe locul acesta a fost candva o pestera sapata de un preot, Ilarion. Acest preot a venit din satul Berestovo in padurea deasa care se gasea pe malul fluviului si se ruga in pestera aceea foarte mica. Ilarion a ajuns mai tarziu la rangul de Mitropolit al Kievului. In pestera care de-acum era goala a venit Cuviosul Antonie, sosit din Athos. El a sapat pestera mai adanc, facand mai multe coridoare si a trait in acest loc, unde cu timpul s-a format o mica obste de calugari. Mai tarziu el a trecut in Pesterile din Apropiere, sapate in timpul vietii sale si ramase asa cum le vedeti. Cuviosul Antonie iubea foarte mult locurile linistite, dorea sa se roage, iubea rugaciunea foarte mult si s-a departat de obstea frateasca lasandu-l pa Cuviosul Varlaam ca staret al acestei mici familii de manastire. Cuviosul Antonie si-a sapat o alta pestera mai departe in care a trait pana la sfarsitul vietii sale. Cuviosul Varlaam n-a ramas insa mult timp staret al micii manastiri aflate sub pamant, in pesteri. Cneazul din acea vreme a zidit intr-un alt loc o noua manastire dorind sa-l duca pe Cuviosul Varlaam ca staret acolo. Cuviosul Varlaam a plecat asadar in manastirea Dimitriev avand insa binecuvantarea Cuviosului Antonie. Desi statea departe de frati, Cuviosul Antonie tinea legatura cu obstea dand binecuvantare la ceea ce se facea in manastire. Fratii au ramas fara staret si au venit iarasi la Cuviosul Antonie sa ceara ajutor. Cuviosul le-a spus sa-si aleaga singuri staretul pe care-l doresc. Fratii din manastire l-au ales pe Cuviosul Teodosie. Acesta a fost un staret iscusit si a trait in pesteri pana la sfarsitul vietii sale. In pesteri avem chilia Cuviosului Teodosie in care a trait staretul o mare parte din viata si mai este o chilie in care a trait in ultima parte a vietii, o veti vedea la intrarea in pesteri in partea dreapta, cu doua paturi sapate in piatra. La batranete Cuviosul Teodosie a stat in acea chilie impreuna cu un frate de manastire. Chiliile sunt foarte mici. Cuviosul Teodosie a ramas pana la sfarsitul vietii sale staretul manastirii. La un moment dat cand numarul fratilor din manastire s-a marit trecand de o suta, au aparut probleme de spatiu. In pesteri sunt trei biserici foarte mici. Le era foarte greu fratilor sa slujeasca si era nevoie de-acum de o biserica deasupra pamantului, era nevoie de construirea unei manastiri pe pamant. S-au apropiat din nou de Cuviosul Antonie cerand binecuvantare pentru construirea unei biserici mari. Cuviosul Antonie l-a binecuvantat pe staretul Teodosie sa ceara de la cneaz terenurile de la Pesterile din Departare pentru construirea bisericii. Cneazul a dat aceste terenuri ale sale, cu mare bucurie, auzind ca numarul fratilor se mareste. S-a construit la suprafata o biserica mai mare, pe locul in care acum se afla Biserica Nasterii Maicii Domnului. Aceasta biserica este aici din 1696 si este biserica Seminarului teologic, apartine deci scolii. Mai avem o biserica in cinstea Proorocitei Ana, situata tot aici pe platoul Pesterilor din Apropiere. Din biserica pleaca un coridor foarte lung care ajunge pana in Pesterile din Departare. In manastirea noastra sunt 120 de sfinti canonizati carora le cunoastem numele dar sunt multi Sfinti Parinti al caror nume nu-l cunoastem, sunt frati de manastire, calugari care au trait o viata sfanta dar nu sunt canonizati. Majoritatea Sfintilor pe care noi ii vedem in raclele de sticla din Pesteri sunt canonizati.
Vizita in pesteri este tulburatoare. Sunt zeci de metri de coridoare si numeroase chilii sapate in stanca in care se afla racle de sticla cu moaste intregi de sfinti invelite in vesminte preotesti. Deasupra fiecarei racle arde o candela si langa racle se afla icoanele sfintilor. Drumul prin pestera este luminat doar de candele si de lumanarile celor ce vin sa se inchine la sfintele moaste.
Pestera Sfantului Antonie adica Pesterile de Sus sau Pesterile din apropiere este prima pestera pe care au inceput s-o sape aici in secolul al XI-lea iar mai tarziu au fost sapate si Pesterile de Jos ale egumenului Teodosie. Aici in stanga este Cuviosul Atanasie Zavoratul. Cei zavorati isi duceau viata inchisi intr-un loc foarte stramt, intr-o chilie mica si li se dadea mancarea printr-o ferestruica. In partea dreapta este Sfantul Isachie Zavoratul. In aceasta pestera sunt foarte multi sfinti care s-au nevoit prin zavorare. In Pestera Sfantului Antonie sunt cam 70 de Sfinte Moaste iar celelalte 50 sunt cu Sfantul Teodosie in Pesterile de Jos. In total 120 de moaste intregi in racle. La sarbatoarea fiecarui Sfant de aici iese buna mireasma din moastele Sfantului respectiv. Multi Sfinti au ramas zavorati in perete, nu-i vedem, sunt doar icoanele lor in dreptul ferestruicilor astupate. Si in aceste locuri la icoane se simte mireasma sau izvoraste mir la ziua sfintilor. Urmatoarele moaste sunt ale Cuviosului Spiridon care cocea prescuri. Uitati-va aici la mana Cuviosului Spiridon, parca-i viu! Veti observa aici la multi Sfinti ca mana este descoperita. Am ajuns si la chilia Cuviosului Varlaam Hotinski, egumenul. ÃŽn timpul vietii lui manastirea s-a dezvoltat mult, moastele se afla in partea dreapta si aceasta mica biserica este in cinstea lui. Ne inchinam acum la Sfantul Damian Tamaduitorul care facea minuni tamaduind cu cuvantul, avea o smerenie deosebita. Am ajuns la Cuviosul Prohor cel care manca loboda in loc de paine. In vreme de foamete el facea painisoare din loboda, usca loboda si o facea faina, apoi facea painisoarele care erau dulci si bune la gust fiind binecuvantate. Se spune ca a mai incercat cineva sa faca la fel dar painisoarele au iesit amare, asa ca vedeti ce insemna binecuvantarea unui Sfant. In partea stanga este Cuviosul Ioan Postitorul. Credinciosii se roaga la Cuviosul pentru a avea putere de a posti. Am ajuns si la chilia Sfantului Antonie, intemeietorul Lavrei Pecerska. Aici in chilie daca ne rugam, rugaciunea ajunge direct la Prestolul lui Dumnezeu, rugaciunea este ascultata foarte repede.
In linistea din bisericuta de langa chilia Cuviosuluii Antonie s-au auzit dintr-o data, in limba romana, glasurile calugarilor si maicilor veniti in pelerinaj cu noi aici in Lavra:
“Cu ingerii impreuna se bucura, Preacuvioase Parinte Antonie, duhul tau. Cu fulgerele lacrimilor tale robia pustiului o ai alungat si cu suspinurile celor dintru adanc spre insutite osteneli ai facut-o roditoare. Si te-ai facut lumina tot, lumii stralucind cu minunile tale. Antonie, Parintele nostru, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.�
Continuam drumul prin pesteri insotiti de ghidul nostru :
Trecem pe la Cuviosul Alexei Zavoratul. In partea stanga e Cuviosul Grigorie care a pictat icoane foarte frumoase, puteti sa va inchinati la moaste aici. Dincoace sunt moastele Cuviosului Sava si alaturi cele ale Cuviosului Serghie ascultatorul. La cei doi sfinti ne rugam pentru a avea smerenie si ascultare. Aici e icoana Sfantului Ierarh Mercurie, episcopul Smolenskului. Avem aici doar icoana, moastele Sfantului sunt in alta parte. Alaturi de el e Cuviosul Pimen care a suferit multe boli si a rabdat mult. La el ne rugam pentru vindecare de boli. Am ajuns la Cuviosul Nestor care a scris letopisetul Pesterilor de la Kiev. Acesta cuprinde o perioada destul de lunga din istoria Bisericii Ortodoxe Ruse. Aici e Cuviosul Mucenic Evstratie. In stanga e Cuviosul Moise Uglin. Rugaciunile adresate Cuviosului ajuta la potolirea patimii desfranarii. Am ajuns acum in trapeza, locul unde Sfintii luau masa. Ati vazut bisericile, chiliile, acum trapeza, deci toata viata obstii era aici sub pamant. Este o nevointa foarte mare. Simtim cu totii temperatura scazuta, umiditatea, conditiile grele de trai. Aici este Cuviosul Avramie, iubitorul de munca. Ne rugam la el pentru a avea spor la munca, la ascultare. Dincoace este Cuviosul Nifont, episcopul Novgorodului. Aici sunt multi ierarhi in racle, la fel sunt si in Pesterile de Jos ale Sfantului Teodosie.
Începute de pustnicul Ilarion în vremea cneazului Iaroslav cel Întelept (1016-1054), acestea s-au mărit treptat pe măsură ce numărul monahilor crestea. Pesterile tineau loc de chilii si de biserici. După construirea catedralei Uspenia si a chiliilor, începând cu Sfintii Antonie si Teodosie, pesterile au devenit locuri de păstrare a sfintelor moaste. În functie de situarea lor fata de biserica Uspenia, pesterile se cunosc sub numele de Blijnih Pecer (Pesterile de Aproape) si Dalnih Pecer (Pesterile de Departe).

Pesterile de aproape au o lungime de 228 metri si o adancime de 5 până la 20 de metri. În 1760 au fost pavate cu dale de fontă. În ele sunt racle cu sfinte moaste, printre care cele ale Sfântului Antonie, vuviosii Alimpie si Grigorie zugravii, doctorii fără de arginti Agapit si Damian, cronicarul Nestor, Sfântii Ierarhi Simeon si Nikon si altii. Pesterile de aproape au trei capele si paraclise: Întâmpinarea Domnului, Biserica Sfântul Antonie (sec 11) si Biserica Sfântul Varlaam (1641). În veacul 14 monahii au găsit moastele neputrezite. De aceea, la anul 1643 Mitropolitul Petru Movilă a canonizat 69 de sfinti din pesteră. Pesterile de departe măsoară 280 metri în lungime si 5 până la 20 metri adâncime. Patericul Lavrei ne spune că în pesterile de departe se află o parte din moastele unui prunc ucis de Irod, aduse la 1620 de Patriarhul Ierusalimului, Teofan. Se mai afla un picior si 33 de capete izvorâtoare de mir ale unor sfinti necunoscuti. Dar despre sfinti din pesterile de aproape si de departe, să lăsăm mai bine Patericul să ne vorbească: "Si la unii, si la altii, sunt portari (Nicolae si Loghin), pustnici (Pimen, Zaharia si altii), cuprinsi de multe boli (Pimen si Iosif), ascultători (Serghie si Pavel), sfinti mucenici (Kuksa si Luchian), zăvorati (Onufrie, Teodor, Eftimie), făcători de minuni (Grigorie, Anton si altii), tămăduitori (Damian, Agapit, Ipatie si Pangratie), izgonitori de duhuri rele (Grigorie făcătorul de minuni, Ilarion si altii), plângători (Atanasie si Pafnutie), biruitori de patimi trupesti (Moise ungurul, Ioan mult pătimitorul, Sisoe schimnicul). Sfintele lor moaste arată până în ziua de astăzi, asupra celor ce vin cu credintă, mult felurita lucrare minunată a harului Duhului Sfânt. Indeobste însă, evlavioasa cercetare a acestor sfinti bine plăcuti lui Dumnezeu de la Pecerska ne face să trăim într-o altă lume, nepământească, ne preschimbă, făcându-ne altii, mai buni, ne sfinteste sufletul si trupul si ne aduce într-o strânsă legătură duhovnicească cu sfintii si, prin ei, cu însusi Dumnezeu.

Suntem coplesiti, uimiti, fericiti dupa orele petrecute in Pesterile din Lavra. Despre toti acesti sfinti puteti afla mult mai multe lucruri citind cartea care a aparut in limba romana despre viata Sfintilor din Kiev. Este �Patericul Lavrei Pesterilor din Kiev� si se gaseste in librariile de specialitate din Romania.

[ Edited Sun Oct 13 2013, 07:21PM ]
Back to top
MiroslavPetras
Mon Oct 04 2010, 09:39PM

Joined: Sun Mar 22 2009, 07:38PM
Posts: 169
LAVRA POCEAEV

Lavra Poceaev este una dintre cele mai mari lavre ale Ucrainei de astazi. In vechea Rusie numai manastirile foarte mari, cu mai multe biserici, cu un numar impresionant de calugari si cu o functionare neincetata din momentul infiintarii, erau numite lavre. Lavra Poceaev are astazi aproximativ 100 de calugari si peste 200 de persoane in ascultare.O astfel de lavra avea obligatoriu si moaste de sfinti.Lavra Poceaev - scurt istoric

Istoria Lavrei Poceaev a inceput in secolul al XIII-lea, cand, cativa calugari, goniti de invazia tataro-mongola, au venit aici de pe malul rauletului Poceaev din Kiev, dand numele de Poceaev colinei pe care ulterior au zidit o manastire. In secolul al XVII-lea, localitatea care s-a dezvoltat in preajma manastirii a capatat si ea acelasi nume.
Istoria Lavrei Poceaev a fost tumultoasa, manastirea trecand prin zece razboaie mai mari sau mai mici pe durata celor sapte secole de existenta. Primul razboi mondial, ocuparea de catre austrieci, trecerea Lavrei sub controlul Episcopului de Varsovia intre 1920 si 1939, dupa ce partea de vest a regiunii Volan a devenit o parte a Poloniei. Anii 1960, cu persecutii religioase si represiuni si multe alte incercari, au clatinat poate dar nu au reusit sa distruga marea Lavra din Poceaev.
La 5 august 1990 Lavra Poceaev a celebrat 750 de ani de la intemeiere. Bisericile impunatoare, chiliile, atelierele de pictat icoane, o tipografie, un spital pentru calugari, seminarul teologic, magazinele cu obiecte bisericesti, hotelul pentru pelerini dar si gradinile si terenurile agricole fac din Lavra Poceaev un mare punct de atractie pentru crestini, un loc in care oamenii se simt mai aproape de Dumnezeu.Lavra Poceaev - Catedrala Adormirea Maicii Domnului
Cupolele aurite ale turlelor bisericilor din Lavra Poceaev atrag atentia pelerinilor de la cativa kilometri, in drumul acestora dinspre orasul Kremenetz, localitate situata la aproximativ 250 de kilometri distanta de Cernauti in directia nord.
Acoperisurile verzi ale celorlalte cladiri din manastire se armonizeaza cu spatiile inverzite si cu copacii care inconjoara zidurile groase ale acestei adevarate fortarete spirituale. Aleile pavate si magazinele cu obiecte bisericesti sunt intesate cu credinciosi, veniti la Sfanta Liturghie in zi de sarbatoare.
Catedrala inchinata Adormirii Maicii Domnului, cu dimensiuni impresionante si zugravita in alb si roz, are mai multe altare si icoane de o frumusete rara iar pe peretii din interior sunt pictate uriase scene biblice si scene din viata manastirii.
[ Edited Sun Jan 27 2013, 09:53PM ]
Back to top
MiroslavPetras
Mon Oct 04 2010, 09:47PM

Joined: Sun Mar 22 2009, 07:38PM
Posts: 169
Lavra Poceaev - Icoana Maicii Domnului de pe catapeteasma
In fiecare dimineata, la ora 05:00, in catedrala se aduna calugarii si credinciosii care se roaga la Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului. Dupa rugaciue, Icoana inconjurata de raze aurii si impodobita cu pietre pretioase, este coborata incet din inaltul catapetesmei pentru ca oamenii sa se poate apropia de ea si sa se inchine.In urmatoare imagini sunt surprinse aceste momente.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Poceaev (stil bizantin, ulei pe scândură de tei, 26,8×32,8 cm) provine din Constantinopol şi a fost dăruită de către mitropolitul grec Neofit moşieresei Ana Erofeevna Goiskaia (1559). Peste circa 30 de ani, când icoana a început să emane o lumină nemaipomenită şi i-a redat într-un chip minunat vederea fratelui Anei, aceasta a dus-o, cu steaguri, cântări şi mult popor la Mănăstirea Poceaev şi a transmis-o călugărilor pentru păstrare veşnică.
Multe alte minuni s-au săvârşit la această icoană: în 1607 - la năvălirea tătarilor, în 1675 - la năvălirea turcilor (atunci apariţia pe cer, într-o strălucire neobişnuită, a Maicii Domnului, a cuviosului Iov de la Poceaev şi a îngerilor cu săbii scoase din teacă a semănat groază printre păgâni, ei nimicindu-se unul pe altul), în 1664, 1665 şi 1710 - învieri din morţi etc. În cartea inaugurată în 1841, timp de 52 de ani au fost înregistrate 26 de minuni. Din 1831 până în 1856 de icoană au fost prinse 133 de bijuterii şi alte podoabe în semn de tămăduire de boli în urma rugăciunilor adresate Maicii Domnului în faţa icoanei ei făcătoare de minuni.
Icoana a avut de suferit în repetate rânduri: din 1623 până în 1641 s-a aflat în afara mănăstirii, între anii 1720-1831 a fost sub stăpânirea uniaţilor, în 1869 a nimerit într-un incendiu devastator (i-au ars însă numai înfrumuseţările uniate, icoana şi îmbrăcămintea ei din aur şi pietre scumpe rămânând intacte).
După construirea unui nou iconostas de către Alexandru II (1861) icoana Maicii Domnului a fost pusă la nivelul III al acestuia, deasupra Cinei celei de taină, chiotul fiind înfrumuseţat cu raze din pietre scumpe ca la icoana Adormirii Maicii Domnului din Lavra Pecerska de la Kiev.
Cu ajutorul unui mecanism asemeni celui de la Pecerska, icoana se lasă în jos pe două panglici de mătase pentru închinarea creştinilor.
Maica Domnului nu refuză ajutorul de la icoana Sa nimănui dintre cei care se roagă Ei cu credinţă, chiar dacă aceştia nu sunt creştini ortodocşi, ci catolici, uniaţi, protestanţi ş.a. Ea îi întoarce la dreapta credinţă pe cei rătăciţi, asemeni Tatălui Ceresc care „face să răsară soarele peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi� (Mt. 5, 45).
Icoana , a ajuns la Poceaev in anul 1559, cand Mitropolitul grec Neofit efectua o vizita la Kiev si aici a facut un popas la contesa Goiski careia i-a daruit Icoana in semn de multumire pentru gazduire.
Dupa moartea Annei Goiski mosia a revenit nepotului sau Andrei. Fiind luteran, acesta a organizat o adevarata prigoana asupra calugarilor luand inapoi de la manastire darurile matusii sale. Le-a interzis calugarilor pana si sa ia apa de la fantana Sfantului Iov de la poalele colinei Poceaev.
In anul 1643 Andrei devasteaza manastirea si fura Icoana facatoare de minuni. Duce in acelasi timp o viata plina de chefuri. In timpul unei petreceri, de altfel imortalizata intr-o fresca din biserica, Andrei Ferlei ii cere sotiei, in prezenta amicilor sai petrecareti, sa batjocoreasca icoana.
Maica Domnului nu a permis insa profanarea Icoanei si sotia lui Andrei Ferlei a devenit posedata de diavol. Femeia si-a revenit numai dupa ce Icoana a fost readusa la manastire. De atunci Icoana nu a mai parasit niciodata Lavra Poceaev. Dupa icoana s-au facut numeroase copii, si acestea la randul lor facand multe minuni.


[ Edited Mon Oct 04 2010, 10:51PM ]
Back to top
Mergi la pagina  [1] 2 3 4
Moderators: admin, MiroslavPetras

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System