Forums


PELERINAJE - DUHOVNICESTI :: Forums :: Pelerinaje : Ucraina,Crimeea ,Rusia,Serbia,Muntenegru,Israel,Grecia
<< Previous thread | Next thread >>   

ABECEDARUL VIETII DUHOVNICESTI

Author Post
MiroslavPetras
Fri Aug 13 2010, 09:37PM
admin

Joined: Sun Mar 22 2009, 07:38PM
Posts: 169
ABECEDARUL VIETII DUHOVNICESTI
1.Trezindu-te din somn aminteste-ti in primul rand,de DUMNEZEU si insemneaza-te cu Semnul Sfintei Cruci.
2.Nu amana pravila rugaciunii pe care o ai ,ci incepe-ti ziua cu ea.
3.Pe parcursul zilei,in orice lucru,roaga-te Lui Dumnezeu cu rugaciuni scurte.
4.Rugaciunile sunt aripile sufletului;sufletul prin rugaciune se face locas a Lui Dumnezeu.
5.Ca rugaciunea sa fie auzita de Dumnezeu roaga-te din toata inima.
6.Nu parasi rugaciunea atunci cand vrajmasul te impresoara cu indiferenta;cel ce se nevoieste spre rugaciune,cand sufletul cade in nesimtire,este mai presus decat cel ce se roaga cu lacrimi.
7.Sa cunosti Noul Testament cu mintea si cu inima,studiindu-l permanent.Cele neclare sa nu le talmacesti dupa mintea ta,ci sa citesti talcuirile Sfintilor Parinti sau sa ceri explicatii de la parintele duhovnic sau de la preoti.
8.Nu uita sa bei cu sete duhovniceasca agheasma pentru sfintirea sufletului si a trupului.
9.Nu uita sa ungi in semnul Sf.Cruci cu ulei sfintit de la moaste,de la icoane facatoare de minuni,de la litie:fruntea,obrajii,urechile,inima,mainile,picioarele si locurile bolnave,se poate sa bei cate o lingurita(pe nemancate,dupa ce ai primit prescura si agheasma).
10.Salutarea Imparatesei Cerurilor:"Nascatoare de Dumnezeu Fecioara,bucura-te…�rosteste-o cat mai des sau macar o data in ora.
11.In timpul liber citeste scrierile sfintilor parinti-invatatori ai vietii duhovnicesti,iar daca nu le ai,cere-le cu insistenta de la cei care le au.
12.In ispite si necazuri intareste-te cu Psaltirea si cu Paraclisul Maicii Domnului "De multe ispite fiind cuprins…�.Ea este unica noastra Aparatoare.
13.Atunci cand demonii arunca in tine sagetile sale,cand se apropie pacatul de tine,canta cantarile Saptamanii Patimilor si ale Sfintei Invieri,citeste Canonul si Acatistul Preadulcelui Iisus Hristos si Domnul va surpa legaturile intunericului care te-au infasurat.Striga catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si catre Ingerul Pazitor.Rosteste cat mai des “Nascatoare de Dumnezeu Fecioara,bucura-te…�
14.Daca nu poti nici canta,nici citi,in clipele luptei,pomeneste numele Lui Iisus ,stai neclintit langa Crucea Lui si te vei tamadui prin lacrimile tale.Chiar si de nu intelegi sensul cuvintelor rugaciunii lui Iisus,repeat-le necontenit,dracii inteleg si vor fugi.
15.Omul care isi incepe viata duhovniceasca trebuie sa stie ca este bolnav,mintea lui se afla in ratacire,vointa e mai mult plecata spre rau decat spre bine si inima se afla in afara curateniei din pricina fierberii patimilor,de aceea la inceputul vietii duhovnicesti totul trebuie sa fie orientat spre dobandirea sanatatii duhovnicesti dimpreuna cu smerenia.
16.Postul ne aduce la portile raiului,iar milostenia le deschide.
17.Cand e post,posteste,insa trebuie sa stii ca Lui Dumnezeu ii este placuta nu numai abtinerea pantecelui,ci si abtinerea urechilor,a ochilor,a limbii,precum si abtinerea de la patimi si ispite.
18.Viata duhovniceasca este un necontenit si neobosit razboi cu dusmanii mantuirii sufletului.Niciodata sa nu dormi sufleteste,duhul sa-ti fie intotdeauna treaz,si cheama neincetat in orice lupta pe Mantuitorul tau ,pe Maica Domnului si pe Ingerul pazitor.
19.Teme-te sa te invoiesti la pacat si sa te impreunezi cu ganduri pacatoase pe care ti le sopteste vrajmasul,sa stii :aceste fapte sunt pacatoase.
20.Aminteste-ti ca neglijenta pentru mantuirea sufletului duce la pierzanie.
21.Cere neincetat de la Domnul:�Frica Ta sadeste-o in inima mea�.O ,cat este de fericit cel ce are in inima sa frica de Dumnezeu.
22.Daruieste-ti,fara de reserve,intreaga ta inima Lui Dumnezeu si vei simti raiul pe pamant.
23.Credinta ta se va intari de la permanenta pocainta si rugaciune,precum si de la comunicarea cu oamenii ce au credinta adanca in Domnul.
24.Ca Dumnezeu sa auda si sa primeasca cererile tale,roaga-te pentru vrajmasii tai,dorindu-le binele,fara a-i chema pe nume�Doamne ,Tu ne-ai dat porunca sa ne rugam pentru vrajmasii nostril,Tu ii stii pe ei,eu nu-i stiu,daruieste-le lor credinta adevarata,dragoste nefatarnica,viata dupa poruncile Tale,smerenie,rabdare,blandete,intelepciune,buna cugetare,rugaciunea inimii,luare aminte la rugaciune,dragoste pentru citirea sfintilor parinti,agonisirea Sfantului Duh.Binecuvinteaza-I pe ei cu pace si dragoste,iar daca este cu neputinta ca cei inraiti sa se intorca,pune hotar rautatii lor si apara-i de vrajmasi pe alesii Tai�.
25.Intotdeauna cauta neobosit faptele milosteniei si ale dragostei compatimitoare .Fara aceste fapte nu putem placea lui Dumnezeu.Fii ca un soare pentru toti,mila e mai presus de orice jertfa.
26.Fara o necesitate deosebita nu merge nicaieri,iar stand acasa nu fi plin de griji.Tendinte spre imbogatire,grija de multe sunt momelile vrajmasului vremurilor in care traim.
27.Cat mai putin vorbeste si razi,nu fi curios si interest de desertaciuni.
28.Nu te afla niciodata fara de lucru,cinsteste duminicile si sarbatorile bisericesti,facand fapte bune si citind Sfanta Scriptura.
29.Sa indragesti sfanta singuratate.
30.Toate ocarile sa le rabzi,mai intai,prin tacere,apoi prin autoinvinuire si dupa aceea prin rugaciune pentru cei ce te obijduiesc.
31.Smerenia biruie toti dracii,iar rabdarea invinge patimile sufletesti si trupesti.Cerand prin rugaciune smerenie,noi rugam,de fapt,ca Dumnezeu sa incuviinteze ca un om oarecare sa ne insulte.Smerenia si dragostea pentru dusmani nu vor veni de la sine.Ele trebiue dobandite,rabdand correct insultele si defaimarile.
32.La rugaciune,afara de Dumnezeu,nimanui sa nu-i arati lacrimile de umilinta si ravna a pentru mantuire.
33.Pe preotul ortodox sa-l consiseri Inger ,Binevestitor trimis sa te bucure sis a-ti aduca mantuire.
34.In relatiile cu oamenii comporta-te precum cu mostenitorii Maretei Imparatii,dar si cu teama ca de foc.Aminteste-ti cuvintele Mantuitorului ca orice lucru pe care il faci aproapelui,il faci pentru EL insusi.In aproapele nostru se afla mantuirea sau pierzania noastra.
35.Toate le iarta tuturor si compatimeste-i pe toti in suferintele lor.
36.Nu-ti uita aproapele.
37.In cel ce cauta aici odihna nu se afla Duhul Lui Dumnezeu,el nu are dragoste catre Dumnezeu si catre aproapele sau.
38.Tristetea si nelinistea vin de la putinatatea rugaciunii.
39.In orice loc si in orice vreme cheama-l in ajutor pe Ingerul tau pazitor.
40.Grijeste-te necontenit de plansul inimii pentru pacatele tale.Cand le vei marturisi si te vei impartasi cu Sfintele Taine,bucura-te incetisor de slobozirea de ele.
41.Cunoaste-ti propriile pacate ,iar de cele straine cu straduinta sa te feresti.Nu te omora prin osandirea altora,cel ce osandeste este antishrist.
42.In ce pacat ai osandit pe aproapele tau in acela vei cadea sit tu.
43.Sa nu gandesti despre nimeni de rau ,ca sa nu devii si tu rau.
44.In fiecare seara marturiseste-i Lui Dumnezeu toate faptele,cuvintele si gandurile pacatoase care s-au intamplat in timpul zilei.
45.Inainte de somn,roaga-te cu lacrimi si cu metanii si impaca-te cu toti din toata inima.
46.Nu se cuvine sa-ti povestesti visurile altora si sigur nu crede in ele.Nu odata vrajmasul a ademenit si a dus la pieire pe cei ce se incredeau visurilor.
47.Sa adormi insemnandu-te cu Sfanta Cruce si cu rugaciunea�Doamne Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu,miluieste-ma pe mine pacatosul�.
48.Rugaciunea de noapte este mai scumpa decat cea de zi.
49.Nu pierde legatura cu parintele tau duhovnicesc,ai grija sa nu-l jignesti sau sa-l ofensezi,nu tainui de el nimic.
50.A multumi in scarbe,in boli si in necazuri este mai presus decat a fi drept.
51.Sa-I multumesti Lui Dumnezeu intotdeauna si pentru toate.
52.Plangerea launtrica a pacatelor este mai mantuitoare decat toate nevointele.
53.Nu exista cuvant mai bun pe limba noastra decat:�Doamne Iisuse Hristoase,Fiul Lui Dumnezeu,miluieste-ma pe mine ,pacatosul�.
54.Sa indragesti slujbele bisericesti si sa-ti apropii viata de Dumnezeu.
55.Obisnuieste-te intotdeauna cu trezire sa-ti urmaresti simturile exterioare,prin ele vrajmasul intra in suflet.Cu multa atentie ai grija de gandurile tale.
56.Vazandu-ti slabiciunea si neputinta de a face bine,aminteste-ti ca te mantuieste Mantuitorul tau,Domnul Iisus Hristos.
57.Credinta sa-ti fie cetate de neclintit.Sa stii ca nu doarme vicleanul vrajmas si iti urmareste fiecare pas.Iar Dumnezeu iubeste sufletul curajos care se increde in El.
58.Cu Dumnezeu ne unesc scarbele ,truda si bolile;nu carti si nu-ti fie frica de ele.
59.Nimeni nu s-a suit la cer ,aflandu-se in bunastare si traind caldicel.
60.Cat mai des,cu umilinta si cu inima infranta ,marturiseste-te si te impartaseste cu Sfintele Taine ale Trupului si Sangelui Domnului nostru Iisus Hristos.Numai prin ele traiesti.
61.Daca ne vom pocai,toate se vor indrepta.
62.De nu ar fi existat taina spovedaniei si a pocaintei nimeni nu s-ar fi mantuit,iar prin ele pamantul s-a umplut de sfinti.
63.In viata aceasta Imparatia Lui Dumnezeu vine atunci cand ne marturisim pacatele duhovnicului.
64.Niciodata sa nu uiti ca moartea ne poate rapi in orice clipa,nu uita ca in curand va fi Judecata si rasplata.Tine minte ca intotdeauna te afli in preajma Lui Dumnezeu si sub ochiul Lui Atotvazator.
65.Adu-ti aminte de cele ce a gatit Domnul celor ce-l iubesc pe El si indeplinesc poruncile Lui.
66.Nu uita ca pentru fiecare ora din aceasta viata trebuie sa raspundem in ziua Judecatii.
67.Nu te increde pornirilor ,fie ele si bune ,pana nu vei primi binecuvantarea unui duhovnic intelept.Nu da crezare inimii,controleaza-te citind scrierile sfintilor parinti ortodoxi.
68.E nevoie sa te desparti de vrajmasul din tine;fereste-te de ceea ce doreste vrajmasul tau.
69.E bine ca privitul la televizor,computer......etc. sa se faca cat mai rar,deoarece ele ne tulbura linistea si ne pierdem timpul care trebuie folosit pentru lecturi duhovnicesti.
70.Biserica este raiul pe pamant.Fericit este cel ce o cerceteaza cat mai des!


[ Edited Sat Aug 14 2010, 10:43AM ]
Back to top
Moderators: admin, MiroslavPetras

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System