MANASTIREA OSTROG-SFANTUL VASILE DE OSTROG

MANASTIREA OSTROG-SFANTUL VASILE DE OSTROG

Dsc03839i
Aflata in Muntenegru, manastirea Ostrog este al treilea loc de pelerinaj din lume, si cel mai important din intreaga Peninsula Balcanica. Este vizitata de milioane de credinciosi ortodocsi, catolici, dar si de musulmani, care isi cauta vindecare trupeasca si izbavire sufleteasca la moastele Sfantului Vasilie Ostroschi, mare facator de minuni.
Dsc03818jc
Sapata in piatra , manastirea este un cuib al credintei si al sperantei, un loc in care, chiar daca n-a existat inainte, se poate naste dragostea de Dumnezeu. Ca sa ajungi pana acolo, trebuie sa inveti insa lectia smereniei si a rabdarii, pe drumul care urca serpuit spre cer !
Dsc03837uq
Manastirea Ostrog este una dintre cele mai renumite si minunate manastiri ortodoxe din Muntenegru, dar si din lume. Fiind asezata pe o stanca aproape verticala a muntelui Ostrog, la o altitudine de 2.000 de metri, intr-un tinut stancos, intre orasele Danilovgrad si Niksic, manastirea adaposteste o tainica pestera, unde se odihneste un mare sfant: Sfantul Vasile de Ostrog. La racla cu Moastele Sfantului Vasile de Ostrog vin atat crestinii ortodocsi si catolici, cat si musulmanii, toti crezand ca aici se fac minuni. Cu siguranta, multi dintre necrestini se vor fi botezat in urma inchinarii la Moastele sfantului.
260891256569977
Manastirea a fost intemeiata de catre Ierarhul Vasile, Mitropolit de Zahumlje si Herzegovina, in cadrul secolului al XVII-lea. Acesta a murit la manastire, in anul 1671, iar la cativa ani dupa aceea a si fost canonizat de catre Biserica si numit Facator-de-minuni.
Dsc03838i
Trupul acestuia este pastrat intr-o racla frumos impodobita, in bisericuta din pestera, inchinata Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.Pe platoul din varful muntelui sunt doar trei capele mici, sapate in stanca, pe locul fostelor pesteri, si cateva incaperi in care pot fi gazduiti cativa pelerini. In capela minuscula in care este adapostit trupul Sfantului Vasile de Ostrog se tin slujbe doar la marile sarbatori din an si in zilele aniversare ale nasterii si mortii sale.
Dsc03842b