MANASTIREA MANASIJA Manastirea Manasija, cunoscuta si sub numele de Resava, este una dintre cele mai mari si vechi manastiri ortodoxe din Serbia

MANASTIREA MANASIJA
Dsc03959v
Manastirea Manasija, cunoscuta si sub numele de Resava, este una dintre cele mai mari si vechi manastiri ortodoxe din Serbia. Asezamantul monahal de la Manasija, zidit sub forma de fortareata puternic intarita cu ziduri si turnuri de aparare, inaltat pe un deal inconjurat de Muntii Beljanica, se afla la o distanta de numai trei kilometri nord-vest de localitatea Despotovat.
Dsc03960k
In anul 1406, armata sarbilor a biruit ostile otomane in apropierea localitatii Despotovat. La numai un an distanta, domnul Stefan Lazarevici al Serbiei a inceput ridicarea unei marete si impunatoare manastiri ortodoxe, pe locul unde a obtinut victoria impotriva otomanilor.
Mai inainte ca statul sarb sa isi dobandeasca independenta, Stefan al Serbiei a fost nevoit sa lupte alaturi de turci, impotriva unor state crestine. Dupa eliberarea Serbiei, domnitorul s-a pocait pentru ca si-a condus armata impotriva propriei credinte. Datorita acestui fapt, manastirea zidita va primi numele de "Manasija", nume luat de la regele evreu Manase, care facuse si el ceva asemanator lui.
Dsc03962b
Manastirea Manasija a fost contruita in numai 12 ani, intre 1406 si 1418. Domnitorul sarb a vrut ca aceasta manastire sa reprezinte o adevarata renastere culturala, spirituala si nationala a intregului popor sarb. De asemenea, el si-a dorit-o pe aceata si ca loc de ingropare, lucru nepetrecut insa intocmai. Mormantul sau se afla la o alta ctitorie de-a sa, anume la Manastirea Koporin (+1427). La noua manastire de la Manasija va fi inmormantat insa un alt brav conducator sarb, anume Vuk Lazarevici, fratele lui Stefan.
Dsc03971l