MANASTIREA KUMANICA Manastirea Kumanica este situata în partea de sud-vest a Serbiei, între Prijepolje şi Bijelo Polje, la 13 km de orasul Brodarevo,in imediata apropiere după trecerea frontierei dintre Serbia şi Muntenegru

MANASTIREA KUMANICA
Dsc03862on
Manastirea Kumanica este situata în partea de sud-vest a Serbiei, între Prijepolje şi Bijelo Polje, la 13 km de orasul Brodarevo,in imediata apropiere după trecerea frontierei dintre Serbia şi Muntenegru.
Mănăstirea Kumanica se află de fapt in satul Vrbnica, la începutul cheilor râului Lim, pe partea dreaptă de calea ferată Belgrad – Bar,intr-o priveliste deosebita.
Dsc03856iy
Manastirea Kumanica a fost construita la începutul secolului al XIV-lea şi a fost menţionata pentru prima dată în 1514, fiind inchinata Sfantului Gheorghe.
Ruinele manastirii Kumanica păstreaza părţi care cu siguranţă sunt o vie mărturie a datarii sale de la sfârşitul de al XIII-lea. Din păcate, spaţiul din partea de nord a Bisericii Kumanica a fost distrus în timpul lucrarilor efectuate la calea ferata , astfel încât nu este posibilă estimarea exacta a datei constructiei primei biserici.
Dsc03850cz
Se presupune că "epoca de aur" de la Manastirea Kumanica datează de la mijlocul sec. XVI şi XVII. Manastirea a fost distrusa şi abandonata în a doua jumătate a secolului XVIII, fiind parasita mai mult timp.
Dsc03852s
ÃŽn 1926 istoricul de artă ,celebrul arhitect Aleksandar Deroko,a descoperit Biserica manastirii în ruine ,primele picturi realizandu-se mai târziu, prin 1933 de catre Ä?orÄ‘e BoÅ¡ković. Complet restaurata,a fost sfintita in anul 2000.
Localnicii au un respect deosebit fata de Sfântul Grigorie un arhiepiscop local,ale carui sfinte moaste se afla in aceasta manastire.
Dsc03851iDsc03854v