LAVRA PECERSKALavra Pecerska din Kiev

LAVRA PECERSKA
Lavra Pecerska din Kiev

Vlc6
Wann
Pe malul drept al Niprului, pe doua coline inverzite, se intinde marea Lavra Pecerska, loc de pelerinaj vestit in intreaga lume. Lavra Pecerska sau Lavra Pesterilor este inscrisa ca ansamblu pe lista patrimoniului mondial al UNESCO. Pe o suprafata de 28 de hectare se afla peste 100 de edificii, biserici de suprafata si subterane, doua pesteri cu moaste de sfinti, clopotnite, fortificatii, grote cu lungimea de peste 1000 de metri, muzee, chilii ale calugarilor, ateliere de pictura si de croitorie pentru vesminte preotesti, Academia de Teologie, un Seminar teologic si multe altele, toate acestea intr-o armonie arhitectonica dominata de albul zidurilor, de cupolele aurite si impregnata de sunetele celeste ale clopotelor si de vocile fantastice ale corurilor.
Picture416
Lavrei Pecerska este un asezamant monahal intemeiat de cuviosii Antonie si Teodosie. Totul a inceput in 1051 cand calugarul Antonie s-a intors de la Muntele Athos.
In fata noastra este Biserica Adormirii Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. Prima biserica a fost construita si sfintita in anul 1073, un an mai tarziu a raposat Cuviosul Teodosie initiatorul acestei constructii mari. Aceasta biserica a fost construita dupa binecuvantarea Presfintei Nascatoare de Dumnezeu si inaltimea, lungimea, latimea soborului (bisericii), toate dimensiunile au fost date, au fost binecuvantate de Maica Domnului. Istoria bisericii este foarte interesanta. Cuviosul Teodosie a proorocit ca va fi aici o biserica foarte mare si biserica a fost construita chiar din initiativa Cuviosului Teodosie. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu a binecuvantat doisprezece ziditori din Grecia care au venit incoace pentru a construi biserica pentru rugaciunile Cuviosilor Antonie si Teodosie. Ei doreau foarte mult ca aici sa fie un sobor, o biserica foarte mare. Biserica a fost construita. Insa in timpul celui de-al doilea razboi mondial biserica a fost bombardata. A ramas doar un perete din biserica, a fost pastrat si-l puteti vedea marcat in actuala constructie si a mai ramas o cupola care este sus in partea dreapta. A fost ridicata o noua biserica dupa razboi. Cupolele sunt noi cu exceptia celei de care va vorbeam adineauri. In aceasta biserica noi avem pristolul central in cinstea Adormirii Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si in afara de aceasta avem inca patru bisericii cuprinse toate in aceasta constructie mare deci sunt cinci biserici intr-una. Sus la coruri avem doua biserici in cinstea Schimbarii la Fata si in cinstea Sfantului Apostol Andrei. Jos la primul nivel avem Biserica Sfantului Arhidiacon Stefan mucenicul si avem o biserica in cinstea Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul. In aceasta biserica mare au fost ingropati foarte multi ierarhi ai bisericii noastre. Aici a fost ingropat insusi Mitropolitul Petru Movila. Stiti probabil ca Petru Movila a fost fiul domnitorului moldovean Simion Movila si a fost Mitropolit al Kievului intre anii 1631 si 1646. Dar cu parere de rau cand biserica a sarit in aer la bombardamente toate moastele s-au amestecat cu pamantul. Moastele au fost stranse toate si ingropate undeva la un loc, pentru ca nu se mai puteau distinge unele de altele. Aici in Biserica avem o frumoasa icoana a Maicii Domnului Kievskaia, e o icoana noua pictata anul trecut.