LOCURI SFINTE IN ODESSA

LOCURI SFINTE IN ODESSA

MANASTIREA ADORMIREA MAICII DOMNULUI
Prin cartierul Moldovanka (tot atât de mare cât vechiul oraş întemeiat de ruşi la 1794), a cărui biserică a fost dinamitată în perioada comunistă, şi care a fost locuit la început, după cum o arată şi numele, de români moldoveni, se trece spre cea mai frumoasă mănăstire a Odesei, situată în cartierul Balşoi Fontan. Aici dăinuie o ctitorie moldovenească de la 1821, mănăstirea de călugări Adormirea Maicii Domnului. Mănăs¬ti¬rea este situată în imediata apropiere a Mării Negre, pe un mal înalt, de o rară frumuseţe.
Pelerinajucrainacrimeea
La început a fost metoc al eparhiei Chişinăului. În secolul nostru, după 100 de ani de slujbe neîntrerupte, este închisă de către bolşevici. În 1942 este deschisă una din biserici, iar în 1944 mănăstirea este restaurată şi devine, doi ani mai târziu, reşedinţa de vară a Patriarhului Moscovei, fiind salvată astfel de la închidere. Din 1961 începe funcţionarea unui Seminar Teologic pe lângă mănăstire, iar din 1965 aici se află sediul Arhiepiscopiei Odesei. După 1988 se redeschid şi celelalte biserici din mănăstire şi se construieşte o biserică nouă, de mari dimensiuni (încă neterminată). Mănăstirea se bucură de ocrotirea Sfântului Kukşa, canonizat pe data de 18 octombrie 1994, ale cărui moaşte întregi şi binemirositoare se află într-o raclă preţioasă. Viaţa lui sfântă şi iubirea de aproapele au fost cunoscute nu numai de părinţii de aici, unde sfântul s-a nevoit, ci şi în alte locuri de nevoinţă ori prigoană, prin care i-au fost purtaţi paşii.

SFANTUL KUKSA

Biserica Ortodoxa de-a lungul istoriei s-a slavit de catre parinti imbunatatiti in viata duhovniceasca. Unul dintre ei este si preacuviosul Kuksa de Odesa. El este unul dintre sfintii secolului XX.
Preacuviosul Kuksa s-a nascut pe 25 ianuarie 1875 in satul Arbuzinca din regiunea Nicolaevsk intr-o familie de drepcredinciosi crestini, primind la botez numele de Cosma. Alaturi de Cosma, tatal sau Kiril si mama sa Haritina au mai avut doi fii si o fiica. Mama sa in tinerete a dorit sa fie monahie, dar nu a primit binecuvintarea din partea parintilor ei. Si atunci in sufletul ei s-a nascut dorinta ca macar unul din copiii sai sa imbratiseze vrednicia monahala.

Raclasfantuluikuksa