MĂNĂSTIREA SFÂNTUL PANTELIMON (Russikon)Mănăstirea actuală se află între Dafne și Mănăstirea Xenofont și este închinată Sfântului Mucenic Pantelimon, fiind ctitorită din temelie de domnitorul Moldovei, Scarlat Calimah, în anul 1765

MĂNĂSTIREA SFÂNTUL PANTELIMON (Russikon)
Manastireapantelimonath
Mănăstirea actuală se află între Dafne și Mănăstirea Xenofont și este închinată Sfântului Mucenic Pantelimon, fiind ctitorită din temelie de domnitorul Moldovei, Scarlat Calimah, în anul 1765.
Prima mănăstire, numită „Mănăstirea Tesaloniceanului", a fost mai sus, la locul numit „Vechiul Russikon", fiind înființată în secolul al XI-lea de călugări greci. Ajungând pustie, a fost luată de ruși și refăcută, primul ctitor al ei fiind prințul Lazăr al Serbiei.
Noii mănăstiri i se mai spune și „Mănăstirea Calimahilor", pentru că a fost foarte mult ajutată de familia ctitorului.
Manastireapantelimonath
În anul 1855 mănăstirea număra 350 de călugări, iar către sfârșitul secolului al XIX-lea numărul acestora era de 1000, viețuind împreună ruși, greci, sârbi, bulgari și români.
În mijlocul mănăstirii se află biserica mare, închinată Sfântului Mucenic Pantelimon. Această biserică este sprijinită pe zece stâlpi de marmură. Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Pantelimon este îmbrăcată în argint poleit cu aur și împodobită cu tot felul de pietre scumpe, trimise din Rusia.
Manastireapantelimonath
În partea stângă a bisericii se află o clădire foarte mare, care la ultimul etaj are o biserică mare și frumoasă închinată Acoperământului Maicii Domnului.
În legătură cu acest praznic de la 1 octombrie se spune în viața Cuviosului Antim (care a pustnicit în Sfântul Munte și s-a făcut nebun pentru Hristos) că, odată, pe când se afla la rugăciune pe o piatră, aproape de Mănăstirea Zografu, a văzut pe Maica Domnului înconjurată de un mare sobor de sfinți, coborând la Mănăstirea Pantelimon, unde se săvârșea privegherea în cinstea ei.
Dsc03101d