Ostrov - Insula - Film RusescOstrov este in general catalogat drept cel mai ortodox film de pana acum, odata cu acesta putandu-se vorbi chiar despre “o intoarcere a filmului risipitor"


Ostrov - Insula - Film Rusesc
Ostrov este in general catalogat drept cel mai ortodox film de pana acum, odata cu acesta putandu-se vorbi chiar despre “o intoarcere a filmului risipitor". Filmul fascineaza prin simplitate, iar vizionarea acestuia, intr-un anumit sens, poate fi asemanata cu un pelerinaj la o manastire.
Ostrov este un film crestin care infatiseaza viata unui sfant "nebun pentru Hristos".(Filmul este realizat avand la baza viata Sfantului Teofil "cel nebun pentru Hristos",care a vietuit in Manastirea Kitaev,o colina in apropierea Kievului-Ucraina.Filmarile au fost facute in nordul indepartat al Rusiei ,intr-un port situat la malul Marii Nordului,in mijlocul careia se afla Arhipelagul Insulelor Solovat.Moastele Sfantului Teofil se afla in Manastirea Kitaev !) Vizionarea acestui film impinge la rugaciune, nu insa la o rugaciune dornica de performante, lucru riscant si inselator, ci la o rugaciune linistita si smerita, facuta in taina camarii personale.
Dupa vizionarea acestui film, crestinul simte cu adevarat ce inseamna smerenia si dragostea, fiecare putandu-se regasi intr-unul dintre personajele filmului, fie in persoana staretului, fie in persoana ravnitorului Iov; ambele personaje au insa de invatat de la smeritul si "nebunul" Anatolie.
Ostrovfilmulrusesc2Pelerinajrussiacomplet6
Anatolie, rolul principal, este jucat de actorul rus Piotr Mamonov. Acesta s-a nascut la 14 aprilie 1951, in adolescenta facand parte dintr-o celebra trupa rock. Acum mai bine de zece ani, Piotr Mamonov a parasit viata publica si tumultul Moscovei, ducand o viata retrasa, intelegand desertaciunea lumii acesteia si valoarea vietii in Hristos.
"Cand am implinit 40 de ani, m-am trezit si am inceput sa imi pun intrebari importante. Cand locuiesti intr-un oras esti expus la multe ispite. Trebuie sa lupti impotriva poftelor tale. In acea vreme (1990), parea ca cel mai important lucru in tara era sa devii membru al asa-numitei lumi civilizate. In zilele noastre, mai mult decat atat se cauta rezolvarea problemelor launtrice" (Piotr Mamonov).