MANASTIREA PANTOCRATOR Inceputul manastirii Pantocrator sta in stransa legatura cu imparatul bizantin Alexie I Comnenul (1081-1118), care a ridicat aici o mica asezare monahala inchinata Maicii Domnului si icoanei sale celei numita "Grabnic ajutatoarea"

MANASTIREA PANTOCRATOR
Img0331ug
Inceputul manastirii Pantocrator sta in stransa legatura cu imparatul bizantin Alexie I Comnenul (1081-1118), care a ridicat aici o mica asezare monahala inchinata Maicii Domnului si icoanei sale celei numita "Grabnic ajutatoarea". Icoana era pastrata in Manastirea Pantocrator din Constantinopol, ctitorie a aceluiasi imparat.
Noua vatra monahala din Sfantul Munte, care a dainuit pana in secolul al XIII-lea, s-a numit tot "Pantocrator" si a primit de la imparat o copie a icoanei Maicii Domnului, care s-a dovedit si ea facatoare de minuni.
Img0332rn
Asezarea monahala cea dintai a trecut prin grele incercari. Arsa de pirati, ea a fost rectitorita pe la jumatatea secolului al XIV-lea, in anul 1357, de catre doi crestini bizantini instariti, Alexie si Ioan. Acestia vor primi tunderea in monahism in noua lor manastire. Alexie Stratopedarcul si Ioan Primikerios sunt inmormantati in manastire.
Manastirea a fost zidita pe ruinele Manastirii Ravdouchou. Cu ajutorul imparatului bizantin Ioan V Paleologul, constructirea manastirii s-a terminat in anul 1363, ocazie cu care manastirea a primit o serie de proprietati, cat si titlul de manastire imparateasca. Imparatii din dinastia Paleologilor, cat si patriarhii Constantinopolului care au urmat, au continuat sa ajute Manastirea Pantocrator.
Dscn0001ir