BISERICA ORTODOXA SFINTII MIHAIL SI GAVRIIL


BISERICA ORTODOXA SFINTII MIHAIL SI GAVRIIL
DIN JAFFA-IOPE-HAIFFA !
Pelerinajtarasfanta1072
Biserica Ortodoxă Mihail si Gavril din Jaffa este biserica ortodoxă a manastirii Grecesti cu hramul Mihail si Gavril , loc de rugaciune pentru comunitățile de români , greci si arabi din centrul Israelului. Mânăstirea este situată în vechiul port Jaffa, unul din cele mai vechi orașe port din lume el fiind amintit de patru ori și în Biblie.
După părerea unora, numele portului ar veni de la Iafet ( în ebraica), unul din fii lui Noe cel ales de Dumnezeu să construiască Arca de salvare a câte o pereche din fiecare specie în timpul Potopului. În timpul perioadei elenistice, portul se numea Iopea, după numele mamei Andromedei care a fost salvată de la sacrificare de catre Perseu. Acesta s-a folosit la omorarea monstrului de calul Pegas luat dupa omorarea Medusei.
Pelerinajtarasfanta1092
Stanca de incatusare a Andromedei se vede si astăzi in fata portului. Mai târziu, portul s-a numit Yaffo care înseamnă "frumos", nume dat de tribul evreiesc Dan, locul fiind întradevăr foarte frumos si azi facand parte din municipiul Tel Aviv-Yafo.
Fiind situat într-un golf bun de ancorat, portul Jaffa a fost folosit încă din epoca bronzului și ca refugiu din calea furtunilor fiind menționat și în scrierile egiptene încă din 1470 BC. În Biblie se pomenește că prin Jaffa a fost adus lemnul de cedru din Liban pentru construirea Templului lui Solomon și chiar pentru construirea celui de Al Doilea Templu ( primul fiind distrus de babilonieni și al doilea distrus de romani în anul 79 d.H din care a rămas numai zidul de vest cunoscut sub numele de Zidul Plângerii și la care se roagă evreii până în ziua de azi.
Pelerinajtarasfanta150