MANASTIREA CETINJE-MANA SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL

MANASTIREA CETINJE-MANA SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL !
Manastireacetinje1
Manastirea Cetinje este o manastire ortodoxa sarbeasca aflata in localitatea Cetinje din Republica de Muntenegru. Asezata la poalele muntelui Orlov Krs, pe locul unde odinioara s-a aflat curtea domneasca a lui Ivan Crnojevic, manastirea a fost ctitorita in anul 1701. La zidirea actualei manastiri s-au folosit mai multe pietre si materiale de constructie de la manastirea ruinata Crnojevici.
Manastireacetinje4
In scurt timp de la infiintare, manastirile din Muntenegru au devenit, adevarate centre spirituale, culturale si sociale. Actuala manastire de la Cetinje, cunoscuta si sub denumirea de "Manastirea Sfantului Petru" sau "Noua manastire Cetinje", este un simbol al spiritualitatii din Muntenegru, al iubirii de libertate si cunoastere.
Vechea manastire Cetinje a fost tot o manastire sarbeasca. Construita de catre domnitorul Ivan cel Negru, in anul 1484, aceasta a fost sfintita in ziua de 4 ianuarie 1485. Aceasta era localizata in locul numit Cipur, biserica ei fiind inchinata tot Nasterii Maicii Domnului. In anul 1692, in cadrul Razboiului Morean, armata venetienilor (sau otomanii) a daramat manastirea medievala.
Manastireacetinje5
Se crede ca vechea biserica monahala era lunga de 20 de metri si lata de 6 metri, dupa cum reiese din schitele originale ale manastirii, semnate de inginerul venetian Barbieri. Intr-o miniatura pastrata intr-un vechi Octoih, se vede cum vechea manastire avea o biserica in forma de basilica, cu trei nave si cu o cupola pe nava centrala, impodobita in exterior cu motive renascentiste. In jurul vechii manastiri se intindea un complex de 1.400 metri patrati, cu alte doua biserici mai mici si un han.
Manastireacetinje8
Aflata astazi in localitatea omonima, Manastirea Cetinje este scaunul episcopal al Mitropoliei de Muntenegru. Vrandu-se a fi un puternic centru istoric si cultural, manastirea a fost zidita intre anii 1701-1704, de catre printul-episcop Danilo I Petrovic, intemeietorul dinastiei Petrovic, pe locul fostei curti a lui Ivan cel Negru.
Manastirea Cetinje a fost daramata de mai multe ori, de catre turcii cei pagani, insa de fiecare data ea a fost reparata si reconstruita. De fiecare data, reparatiile au fost efectuate la manastire in functie de liniile reliefului pe care aceasta este zidita.
Manastireacetinje7