MANASTIREA STUDENICA Manastirea Studenica, inchinata Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, este considerata a fi biserica-mama a lacasurilor de cult din intreaga Serbie

MANASTIREA STUDENICA
Studenica12
Manastirea Studenica, inchinata Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, este considerata a fi biserica-mama a lacasurilor de cult din intreaga Serbie. Aceasta manastire a fost construita intr-o perioada lunga de timp.
Primul stadiu de lucru a fost finalizat pana in primavara anului 1196, cand Stefan Nemanja si-a parasit tronul si s-a asezat in manastirea proaspat ridicata. Din momentul in care acesta a plecat la Manastirea Hilandar, din Sfantul Munte, fiul si succesorul acestuia, Stefan, a avut grija mai departe de Manastirea Studenica.
Dsc03880sw
Stefan Nemanja a murit la Manastirea Hilandar, in anul 1299. Cel de-al treilea fiu al lui Nemanja, Sava, dupa ce s-a consultat in prealabil cu fratii sai, Stefan si Vukan, a mutat ramasitele pamantesti ale tatalui sau la Manastirea Studenica.
Sub purtarea de grija a lui Sava, Manastirea Studenica a devenit in scurt timp centrul politic, cultural si spiritual al intregii Serbii medievale. Printre multele sale oranduiri, Sava a compus si un Tipic - carte de regulamente in care este descrisa viata Sfantului Simon, lasand, prin aceasta, o marturie vie a duhului monastic din vremea sa.
Manastirea Studenica s-a bucurat de o permanenta grija din partea membrilor dinastiei Nemanja. Regele Radoslav a adaugat bisericii un foarte frumos nartex in anul 1235. Regele Milutin a ridicat in incinta manastirii o mica dar frumoasa biserica inchinata Sfintilor Ioachim si Ana.
Dsc03866bu