Technology

MANASTIREA OSTROG-SFANTUL VASILE DE OSTROG

by MiroslavPetras


06 May : 10:51
 None    Technology

MANASTIREA OSTROG-SFANTUL VASILE DE OSTROG

MANASTIREA OSTROG-SFANTUL VASILE DE OSTROG

Dsc03839i
Aflata in Muntenegru, manastirea Ostrog este al treilea loc de pelerinaj din lume, si cel mai important din intreaga Peninsula Balcanica. Este vizitata de milioane de credinciosi ortodocsi, catolici, dar si de musulmani, care isi cauta vindecare trupeasca si izbavire sufleteasca la moastele Sfantului Vasilie Ostroschi, mare facator de minuni.
Dsc03818jc
Sapata in piatra , manastirea este un cuib al credintei si al sperantei, un loc in care, chiar daca n-a existat inainte, se poate naste dragostea de Dumnezeu. Ca sa ajungi pana acolo, trebuie sa inveti insa lectia smereniei si a rabdarii, pe drumul care urca serpuit spre cer !
Dsc03837uq
Manastirea Ostrog este una dintre cele mai renumite si minunate manastiri ortodoxe din Muntenegru, dar si din lume. Fiind asezata pe o stanca aproape verticala a muntelui Ostrog, la o altitudine de 2.000 de metri, intr-un tinut stancos, intre orasele Danilovgrad si Niksic, manastirea adaposteste o tainica pestera, unde se odihneste un mare sfant: Sfantul Vasile de Ostrog. La racla cu Moastele Sfantului Vasile de Ostrog vin atat crestinii ortodocsi si catolici, cat si musulmanii, toti crezand ca aici se fac minuni. Cu siguranta, multi dintre necrestini se vor fi botezat in urma inchinarii la Moastele sfantului.
260891256569977
Manastirea a fost intemeiata de catre Ierarhul Vasile, Mitropolit de Zahumlje si Herzegovina, in cadrul secolului al XVII-lea. Acesta a murit la manastire, in anul 1671, iar la cativa ani dupa aceea a si fost canonizat de catre Biserica si numit Facator-de-minuni.
Dsc03838i
Trupul acestuia este pastrat intr-o racla frumos impodobita, in bisericuta din pestera, inchinata Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.Pe platoul din varful muntelui sunt doar trei capele mici, sapate in stanca, pe locul fostelor pesteri, si cateva incaperi in care pot fi gazduiti cativa pelerini. In capela minuscula in care este adapostit trupul Sfantului Vasile de Ostrog se tin slujbe doar la marile sarbatori din an si in zilele aniversare ale nasterii si mortii sale.
Dsc03842b

MANASTIREA CETINJE

by MiroslavPetras


26 Apr : 06:16
 None    Technology

MANASTIREA CETINJEManastirea Cetinje este o manastire ortodoxa sarbeasca aflata in localitatea Cetinje din Republica de Muntenegru

MANASTIREA CETINJE
Manastireacetinje1
Manastirea Cetinje este o manastire ortodoxa sarbeasca aflata in localitatea Cetinje din Republica de Muntenegru. Asezata la poalele muntelui Orlov Krs, pe locul unde odinioara s-a aflat curtea domneasca a lui Ivan Crnojevic, manastirea a fost ctitorita in anul 1701. La zidirea actualei manastiri s-au folosit mai multe pietre si materiale de constructie de la manastirea ruinata Crnojevici.
Manastireacetinje4
In scurt timp de la infiintare, manastirile din Muntenegru au devenit, adevarate centre spirituale, culturale si sociale. Actuala manastire de la Cetinje, cunoscuta si sub denumirea de "Manastirea Sfantului Petru" sau "Noua manastire Cetinje", este un simbol al spiritualitatii din Muntenegru, al iubirii de libertate si cunoastere.
Vechea manastire Cetinje a fost tot o manastire sarbeasca. Construita de catre domnitorul Ivan cel Negru, in anul 1484, aceasta a fost sfintita in ziua de 4 ianuarie 1485. Aceasta era localizata in locul numit Cipur, biserica ei fiind inchinata tot Nasterii Maicii Domnului. In anul 1692, in cadrul Razboiului Morean, armata venetienilor (sau otomanii) a daramat manastirea medievala.
Manastireacetinje5
Se crede ca vechea biserica monahala era lunga de 20 de metri si lata de 6 metri, dupa cum reiese din schitele originale ale manastirii, semnate de inginerul venetian Barbieri. Intr-o miniatura pastrata intr-un vechi Octoih, se vede cum vechea manastire avea o biserica in forma de basilica, cu trei nave si cu o cupola pe nava centrala, impodobita in exterior cu motive renascentiste. In jurul vechii manastiri se intindea un complex de 1.400 metri patrati, cu alte doua biserici mai mici si un han.
Manastireacetinje8
Aflata astazi in localitatea omonima, Manastirea Cetinje este scaunul episcopal al Mitropoliei de Muntenegru. Vrandu-se a fi un puternic centru istoric si cultural, manastirea a fost zidita i

CATEDRALA SFANTUL SAVA -BELGRAD

by MiroslavPetras


21 Apr : 16:10
 None    Technology

CATEDRALA SFANTUL SAVA -BELGRAD Considerata a fi una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume, Catedrala Patriarhala Sfantul Sava din Belgrad, domina capitala Serbiei, putand fi vazuta din orice colt al orasului

CATEDRALA SFANTUL SAVA -BELGRAD
Dsc03506ad
Considerata a fi una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume, Catedrala Patriarhala Sfantul Sava din Belgrad, domina capitala Serbiei, putand fi vazuta din orice colt al orasului. Belgrad-ul este plin de istorie si de crestinism. Catedrala Sfantului Sava se afla zidita pe platoul Vracear, undeva in centrul orasului. Istoria locului porneste undeva in urma cu aproape 800 de ani, cand Moastele Sfantului Sava au fost arse de pagani.Impresionanta catedrala a fost ridicata, in mod simbolic, pe locul unde turcii otomani, condusi de Sinan Pasa, au zdrobit rebeliunea sarba din 27 aprilie 1594, incendiind cu acel prilej Moastele Sfantului Sava Nemanja (1236).
Dsc03504do
Sfantul Sava este cel mai cinstit sfant din Serbia si Muntenegru, de o veneratie deosebita bucurandu-se si in Macedonia si Bulgaria. Originea nobila si mai ales personalitatea sa spirituala au dus la alegerea lui ca arhiepiscop al Serbiei, obtinand chiar recunoasterea patriarhului de Constantinopol, demnitate in care a adus o contributie decisiva la formarea culturii si a constiintei crestine si nationale a poporului sarb.
Timp de secole, a existat ideea construirii unei catedrale reprezentative a poporului sarb, dar autoritatile otomane au impiedicat realizarea ei. Abia in anul 1895, dupa castigarea independentei, s-a izbutit constructia unei mici biserici de catre "Societatea pentru Constructia Catedralei Sfantul Sava pe Colina Vracear", existand insa planuri pentru ridicarea unui lacas monumental. Asociatia era condusa de Mitropolitul Mihail.
Dsc03533zr
In anul 1905, are loc primul concurs pentru construirea catedralei. Se prevedea construirea unei catedrale de 2 500 mp. Proiectele pentru marea catedrala, prezentate abia in anul 1905, au fost respinse ca nefiind indeajuns de bune, iar razboaiele balcanice si Primul Razboi Mondial au sistat iar preocuparile de ridicare ale catedralei.
Dsc03519j

MANASTIREA MORACA

by MiroslavPetras


19 Apr : 08:21
 None    Technology

MANASTIREA MORACA

MANASTIREA MORACA

Dsc03739mb
Manastirea Moraca se afla in regiunea Kolasin, Muntenegru. Aflata intr-o zona bogata din punct de vedere istoric si cultural, manastirea este de departe cel mai important monument de acest fel. Manastirea este asezata in Valea Moraca, pe drumul ce leaga Kolasinul de Podgorica de Nord.
Manastirea este renumite in primul rand pentru minunatele ei fresce, opere ale celor mai mari zugravi ai vremii, monahi athoniti si pictori sarbi; acestea au supravietuit pana astazi, desi unele doar in parte, iar altele cu adaugiri mai noi. O inscriptie de pe fatada vestica aminteste anul si ctitorul bisericii: anul 1252, Stefan. Situata pe malul drept al raului Moraca, manastirea a fost contruita in anul 1252, de catre Stefan, fiul lui Vukan si nepotul marelui ctitor sarb Stefan Nemanja, si fondatorul dinastiei regale sarbesti Nemanjice.
Dsc03782xf
Potrivit unei legende locale, piatra necesara zidirii manastirii a fost luata dintr-un loc special, aflat la o distanta enorma fata de manastire. Piatra galbena a constructiilor monahale din Moraca a fost transportata intr-un mod original, si poate chiar unic: localnicii s-au insirat, unul langa celalalt, pe o distanta de zeci de kilometri, piatrele fiind date din mana in mana, din Tusine pana in Valea Moraca.
Complexul monahal de la Moraca cuprinde doua biserici si cateva cladiri anexa. Biserica centrala este inchinata Adormirii Maicii Domnului, Biserica cea mica este inchinata Sfantului Ierarh Nicolae, iar cladirile anexe alcatuiesc chiliile si arhondaricul. Curtea manastirii este imprejmuita cu un inalt zid de piatra, cu doua porti de acces.
Dsc03775x
Biserica centrala a manastirii a fost daramata in in secolul al XV-lea, fiind reconstruita in urmatorul secol. Biserica este foarte incapatoare, avand o nava centrala terminata cu o absida

MANASTIREA MILESEVA

by MiroslavPetras


18 Apr : 04:46
 None    Technology

MANASTIREA MILESEVAManastirea Mileseva - Milesheva - este o manastire ortodoxa deosebita, aflata la numai 6 kilometri de localitatea Prijepolje, in partea sud-vestica a Serbiei

MANASTIREA MILESEVA
Dsc03716f
Manastirea Mileseva - Milesheva - este o manastire ortodoxa deosebita, aflata la numai 6 kilometri de localitatea Prijepolje, in partea sud-vestica a Serbiei. Ansamblul monahal de la Milesava se afla asezat pe valea raului omonim, intr-un cadru pitoresc spectaculos.
Manastireamileseva2
Manastirea de la Mileseva este astazi unul dintre cele mai puternice centre duhovnicesti din Serbia. Aceasta manastire a fost intemeiata de catre domnitorul Vladislav, in perioada anilor 1234-1236, ca urmare a dragostei si credintei lui statornice. In anul 1236, domnitorul Vladislav a mutat Moastele Sfantului Sava al Serbiei, unchiul sau, din localitatea bulgara Tarnovo, unde a adormit in Domnul, in ctitoria sa de la Mileseva.Un al doilea eveniment important s-a petrecut in anul 1377, cand in biserica monahala din Mileseva a avut loc incoronarea lui Tvrtko I ca domnitor al Serbiei si Bosniei.
Dsc03720p
In secolul al XV-lea, manastirea de la Mileseva a gazduit scaunul episcopal al Mitropoliei din regiune, aici sezand episcopii din Dabar si Bosnia. In anul 1459, turcii au incendiat manastirea, aceasta fiind reparata si restaurata cativa ani mai tarziu.La inceputul secolului al XVI-lea, in manastire a functionat un important centru tipografic si de copiere a manuscriselor. De aici au iesit multe carti liturgice si bisericesti. In prima jumatate a secolului al XVI-lea, prima carte de slujba avea sa fie lucrata in atelierul de la Mileseva. In incinta acestei manastiri a functionat si una dintre cele mai vechi scoli din regiune.
Dsc03722y
In anul 1594, turcii au luat din Manastirea Mileseva nepretuitele Moaste ale Sfantului Sava al Serbiei, au mers pe dealul Vracar, in Belgrad, si le-au incendiat in mod public, ca semn al urii lor fata de credinta crestina si ca masura de infricosare a sarbilor. Prin aceasta batjocorire, Sfantul Sava a fost numit si „martir dupa moarte�. Aceasta batjocorire a fost ordonata de sultanul albanez Sinan Pasha.
Manastireamileseva9

MANASTIREA LELICI - SFANTUL NICOLAE VELIMIROVICI

by MiroslavPetras


14 Apr : 14:08
 None    Technology

MANASTIREA LELICI - SFANTUL NICOLAE VELIMIROVICI Manastirea Lelic - Lelici - este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Lelic, asezata la mica distanta de Valievo, Serbia

MANASTIREA LELICI - SFANTUL NICOLAE VELIMIROVICI
Dsc03630el
Manastirea Lelic - Lelici - este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Lelic, asezata la mica distanta de Valievo, Serbia.
Dsc03635k
Manastirea se afla pe culmea muntelui Povlen, deasupra defileului Gradac, la numai 10 kilometri de Valievo si la doar cativa kilometri de Manastirea Celije. Din capitala tarii, Belgrad, si pana aici se fac in jur de doua ore.
Dsc03626qc
Biserica din Lelic a fost construita in anul 1929, de catre Sfantul ierarh Nicolae Velimirovici. Abia in anul 1997 aceasta biserica va fi numita manastire.
Dsc03636h
Biserica manastirii este inchinata Sfantului Nicolae, in interior pastrandu-se si Moastele Sfantului Ierarh Nicolae Velimirovici, un sfant al veacului nostru. Sfintele sale Moaste au fost aduse aici tocmai din America, unde sfantul a fost inmormantat.
Dsc03628td
SFANTUL NICOLAE VELIMIROVICI

In data de 28.04.2012,cu binecuvantarea parintelui Arhimandrit Avacum,grupul de pelerini romani inchinatori la moastele Sfantului Nicolae Velimirovici,am savarsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie in aceasta manastire,in limba romana,traind momente duhovnicesti unice !
Dsc03667w
Velimirovicinvreter

MANASTIREA OSTROG-SFANTUL VASILE DE OSTROG

by MiroslavPetras


10 Apr : 07:26
 None    Technology

MANASTIREA OSTROG-SFANTUL VASILE DE OSTROG

MANASTIREA OSTROG-SFANTUL VASILE DE OSTROG

Dsc03839i
Aflata in Muntenegru, manastirea Ostrog este al treilea loc de pelerinaj din lume, si cel mai important din intreaga Peninsula Balcanica. Este vizitata de milioane de credinciosi ortodocsi, catolici, dar si de musulmani, care isi cauta vindecare trupeasca si izbavire sufleteasca la moastele Sfantului Vasilie Ostroschi, mare facator de minuni.
Dsc03818jc
Sapata in piatra , manastirea este un cuib al credintei si al sperantei, un loc in care, chiar daca n-a existat inainte, se poate naste dragostea de Dumnezeu. Ca sa ajungi pana acolo, trebuie sa inveti insa lectia smereniei si a rabdarii, pe drumul care urca serpuit spre cer !
Dsc03837uq
Manastirea Ostrog este una dintre cele mai renumite si minunate manastiri ortodoxe din Muntenegru, dar si din lume. Fiind asezata pe o stanca aproape verticala a muntelui Ostrog, la o altitudine de 2.000 de metri, intr-un tinut stancos, intre orasele Danilovgrad si Niksic, manastirea adaposteste o tainica pestera, unde se odihneste un mare sfant: Sfantul Vasile de Ostrog. La racla cu Moastele Sfantului Vasile de Ostrog vin atat crestinii ortodocsi si catolici, cat si musulmanii, toti crezand ca aici se fac minuni. Cu siguranta, multi dintre necrestini se vor fi botezat in urma inchinarii la Moastele sfantului.
260891256569977
Manastirea a fost intemeiata de catre Ierarhul Vasile, Mitropolit de Zahumlje si Herzegovina, in cadrul secolului al XVII-lea. Acesta a murit la manastire, in anul 1671, iar la cativa ani dupa aceea a si fost canonizat de catre Biserica si numit Facator-de-minuni.
Dsc03838i

BETHLEEM-LOCUL NASTERII MANTUITORULUI HRISTOS !

by MiroslavPetras


29 Mar : 18:30
 None    Technology

BETHLEEM-LOCUL NASTERII MANTUITORULUI HRISTOS

BETHLEEM-LOCUL NASTERII MANTUITORULUI HRISTOS !

Pesterabetleemnasterea1
BISERICA NASTEREA DOMNULUI DIN BETLEEM

Biserica Nasterea Domnului din Betleem este unul dintre cele mai importante locuri crestine de inchinare. Aceasta biserica a fost ridicata pe locul pesterii in care S-a nascut Mantuitorul Hristos. De asemenea, Biserica Nasterea Domnului este si una dintre cele mai vechi biserici crestine din lume pastrate pana astazi.
Biserica Nasterea Domnului din Tara Sfanta se afla in partea de rasarit a orasului Betleem, la opt kilometri de orasul Ierusalim. Complexul ce o inconjoara, acoperind aproximativ 12.000 metri patrati, include in afara de basilica propriu-zisa, o manastire ortodoxa, una catolica si una armeana.
Nasterea Mantuitorului Hristos este relatata in Evangeliile Apostolilor Matei si Luca. In pofida micilor diferente, care intaresc veridicitatea celor relatate de cei doi, amandoi Evanghelistii afirma faptul ca Hristos S-a nascut in Betleem si a crescut in Nazaret.
Pelerinajtarasfanta283
Evanghelistii mentioneaza doar faptul ca Fecioara Maria L-a nascut pe Hristos intr-o "iesle". Nu se afirma clar daca locul acesteia era intr-o "pestera" sau intr-un "staul". Insa, la mai putin de un secol distanta, Sfantul Iustin Martirul si Filosoful, cat si Protoevanghelia lui Iacov mentioneaza cuvantul "pestera". Aceasta nu este nici o contrazicere, caci, dupa cum era obiceiul in acea vreme, casele sa ridicau in fata pesterilor care se gaseau in zona, astfel incat pestera sa poata fi folosita drept staul pentru animale.
Prima mentionare a pesterii din Betleemn, cinstita drept loc al Nasterii Domnului Hristos, apare in scrierile Sfantului Iustin Martirul si Filosoful, datand din jurul anului 160. El a identificat intaia oara grota ce se afla sub biserica drept pestera sfanta, locul Nasterii lui Hristos. Spre intarirea acestuia vine si traditia, cu mentionarile gasite in scrierile lui Origen si ale lui Eusebiu, acestea datand din secolul al III-lea.
]
Pelerinajtarasfanta259


MINUNEA INTOARCERII RAULUI IORDAN LA BOTEZUL DOMNULUI

by MiroslavPetras


28 Mar : 11:11
 None    Technology

MINUNEA INTOARCERII RAULUI IORDAN

MINUNEA INTOARCERII RAULUI IORDAN
LA BOTEZUL DOMNULUI

Locul Botezului Domnului în Iordan

Tot aşa cum Sfânta Lumină vine la praznicul Învierii Domnului, temelia mântuirii oamenilor, celelalte două minuni din Ţara Sfântă – întoarcerea Iordanului şi venirea norului luminos pe Muntele Tabor – se petrec la alte două evenimente cu totul speciale din viaţa pământească a Mântuitorului, cele două Teofanii sau Arătări ale lui Dumnezeu: Botezul Său şi Schimbarea la Faţă.
Pelerinajtarasfanta884
20121029162819
La ambele, Tatăl ceresc ÎL mărturiseşte pe Fiul Său: ,,Acesta este Fiul Meul cel iubit întru care am binevoit� (Matei 3, 17)Minunile înfricoşate ce au loc la cele două praznice împărăteşti se petrec în fiecare an, tot aşa cum Sfânta Lumină vine an de an la Mormântul Domnului.
Râul Iordanului
Datorită evenimentelor legate de istoria mântuirii ce au avut loc în preajma lui, Iordanul (Al Urdunn înarabă, Yarden în ebraică) este considerat de către creştini un râu sfânt .Afluenţii săi, Hasbani şi Ayoun care izvorăsc din Liban, şi Banias şi Dan care izvorăsc de la poalele Muntelui Hermon, se unesc în nordul Israelului, aproape de chibuţul (ferma colectivă) Sede Nehemya şi formează Iordanul. Acesta coboară imediat printr-un curs de 75 km în Lacul Hula, mlăştinos, aflat puţin sub nivelul mării. După ce iese din lac, coboară şi mai mult, încă 25 km, şi intră în Marea Galileei.

ISTORIA BIBLICÄ‚ ÅžI GEOGRAFICÄ‚ A IERIHONULU

by MiroslavPetras


26 Mar : 18:39
 None    Technology

ISTORIA BIBLICĂ ŞI GEOGRAFICĂ A IERIHONULUI Ierihonul este un orăşel din Ţara Sfântă situat în apropierea graniţei dintre Israel şi Iordania

ISTORIA BIBLICÄ‚ ÅžI GEOGRAFICÄ‚ A IERIHONULUI
Pelerinajtarasfanta550
Ierihonul este un orăşel din Ţara Sfântă situat în apropierea graniţei dintre Israel şi Iordania. La numai câţiva kilometri spre răsărit se întinde valea Iordanului cu şesul şi Munţii Moabului loc din care Dumnezeu i-a arătat lui Moise, Pământul Făgăduinţei. În partea de apus a Ierihonului se înalţă asemenea unui zid muntele Carantaniei, locul în care Iisus a fost dus de către Duhul în pustiu pentru a fi ispitit de diavol. În paralel cu acest oraş, la o distanţă de vreo 5-6 km, curge Iordanul, râul care izvorăşte tocmai din munţii Libanului şi după un lung traseu se varsă în Marea Moartă. Această zonă de la gurile de vărsare ale Iordanului, are o importanţă istorică şi biblică deosebită atât pentru creştini cât şi pentru evrei pentru că aici s-au petrecut în timp multe evenimente importante din istoria mântuirii.
Pelerinajtarasfanta635
Oraşul Ierihon a intrat în istoria biblică odată cu sosirea poporului evreu în pământul făgăduinţei, deşi recentele cercetări arheologice confirmă că Ierihonul este una dintre cele mai vechi cetăţi din lume având o vechime de aproape zece mii de ani. În jurul anului 1190, înainte de Hristos, vechea cetate cananită a Ierihonului a fost cucerită de Iosua după ce acesta împreună cu tot poporul lui Israel au înconjurat de şapte ori cetatea în sunet de trâmbiţe. După ocuparea cetăţii povestită pe larg în cartea lui Iisus Navi, din Sfânta Scriptură, în vremea regelui Ahab, evrei reconstruiesc cetatea de-a lungul râului Horat, râu ale cărui ape amare au fost îndulcite în chip minunat de prorocul Elisei, ucenicul Sfântului Ilie Tesviteanul.
Dsc03214guqk