Technology

CAMPUL PASTORILOR DIN BETHLEEM

by MiroslavPetras


11 Feb : 10:53
 None    Technology

CAMPUL PASTORILOR DIN BETHLEEM Campul Pastorilor de langa Betleem, in Tara Sfanta, a fost cinstit de crestini inca din primele secole crestine

CAMPUL PASTORILOR DIN BETHLEEM
Pelerinajtarasfanta171
Campul Pastorilor de langa Betleem, in Tara Sfanta, a fost cinstit de crestini inca din primele secole crestine. Campul Pastorilor, numit in partile locului dupa satul Beit Sahour, se afla la o distanta de numai cativa kilometri inspre rasarit de Betleem.
Beit Sahour este, in mare parte, locuit de crestini: greco-ortodocsi, greco-catolici, catolici latini si o minoritate de protestanti si musulmani, veniti dupa anul 1948. Numele satului, anume "Beit Sahour", inseamna "casele celor care fac de straja".
Pelerinajtarasfanta172
Campul Pastorilor din Betleem este unul dintre locurile biblice puse in legatura cu Nasterea Domnului. Locul unde innoptau pastorii, in noaptea in care s-a nascut Pruncul Iisus Hristos, se afla la o distanta de numai 600 de metri de satul mai sus amintit.
Campul Pastorilor din Betleem in Sfanta Scriptura
"Si iata ingerul Domnului a statut langa ei si slava Domnului a stralucit imprejurul lor, si ei s-au infricosat cu frica mare. Dar ingerul le-a zis: Nu va temeti. Caci, iata, va binevestesc voua bucurie mare, care va fi pentru tot poporul. Ca vi s-a nascut azi Mantuitor, Care este Hristos Domnul, in cetatea lui David. Si acesta va fi semnul: Veti gasi un prunc infasat, culcat in iesle. Si deodata s-a vazut, Impreuna cu ingerul, multime de oaste cereasca, laudand pe Dumnezeu si zicand: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire! "
Pelerinajtarasfanta175

ISTORIA BIBLICÄ‚ A IERUSALIMULUI

by MiroslavPetras


04 Feb : 14:05
 None    Technology

ISTORIA BIBLICÄ‚ A IERUSALIMULUI Ierusalimul este unul dintre cele mai cunoscute ÅŸi iubite oraÅŸe ale lumii

ISTORIA BIBLICÄ‚ A IERUSALIMULUI
Pelerinajtarasfanta027
Ierusalimul este unul dintre cele mai cunoscute şi iubite oraşe ale lumii. Acest lucru se datorează în mare parte istoriei sale biblice. Prima atestare a străvechiului oraş datează de prin mileniul al doilea înainte de Hristos, dar recentele descoperiri arheologice afirmă că oraşul exista cu mult înainte.
Istoria biblică a oraşului Ierusalim a început pe vremea părintelui Avraam,caruia Sfanta Treime sub chipul a trei Tineri i se arata la stejarul Mamvrii,incredintand pe acesta si pe sotiea sa, Sara, ca vor avea un fiu ,din care Dumnezeu va ridica un popor ales.Credinta lui Avraam dusa pana la sacrificarea fiului sau,conduce la binecuvantarea"ca urmasii sai se vor inmultii ca nisipul marii si ca stelele cerului "
Jertfaluiavram
Prin anul 1000 î. d. Hs. Regele David a reuşit să cucerească Ierusalimul din mâinile iebuseilor şi a întemeiat aici o cetate puternică înconjurată cu ziduri de apărare. Astfel Ierusalimul devine „Cetatea lui David� şi capitală a regatului său.
În timpul regelui Solomon, Ierusalimul cunoaşte o perioadă de mare glorie. În această vreme s-a întemeiat vestitul templu din Ierusalim ca simbol al prezenţei lui Dumnezeu, precum şi frumosul palat regal cu ziduri puternice de apărare şi multe locuinţe pentru slujitori şi preoţi.
Templulluisolomon
Dar nu peste mult timp Cetatea Ierusalimului cunoaşte succesiv perioade de slavă şi decădere. Prin anul 586 î. d. Hs. regele Babilonului,Nabucodonosor, distruge din temelii Ierusalimul, iar toţi locuitorii săi devin robi. Reîntorşi după mulţi ani din robia babilonică evreii reconstruiesc templul şi cetatea distruse iarăşi prin anul 170 de către regele Antioh IV al Siriei. Profanarea oraşului sfânt de către sirieni a atras mânia evreilor care s-au răsculat sub Macabei şi au obţinut eliberarea.
Templu01

MANASTIREA RAVANICA

by MiroslavPetras


30 Jan : 15:12
 None    Technology

MANASTIREA RAVANICA Manastirea Ravanica este o manastire ortodoxa aflata in muntii Kucaj, in apropiere de Cuprija, in centrul Serbiei

MANASTIREA RAVANICA
Dsc03954cl
Manastirea Ravanica este o manastire ortodoxa aflata in muntii Kucaj, in apropiere de Cuprija, in centrul Serbiei. Aceasta este una dintre cele mai mari si minunate manastiri din Serbia.
Manastirea Ravanica a fost contruita intre anii 1375-1377, fiind ctitorie a Sfantului Print Lazar al Serbiei, care a si fost inmormantat in aceasta, dupa adormirea lui in Domnul. Ravanica a fost declarata drept un extrem de important Monument de Cultura, in anul 1979, fiind astazi protejata de legile nationale din Serbia.
Dsc03926o
Manastirea Ravanica a fost contruita intre anii 1375-1377, de catre Printul Lazar al Serbiei, canonizat mai tarziu de Biserica Ortodoxa Sarba. Dupa moartea acestuia, intr-o lupta din Kosovo, trupul acestuia a fost adus la Manastirea Ravanica, spre inmormantare. Moastele acestuia se afla astazi scoase spre inchinare.
Dsc03933ku
Manastirea Sfantului Lazar a fost atacata si grav avariata, in repetate randuri, de catre turcii otomani, in anii 1386, 1398 si 1436.
Dsc03935n

MANASTIREA GRETEG

by MiroslavPetras


29 Jan : 07:40
 None    Technology

MANASTIREA GRETEG Mănăstirea Greteg a fost fondată în 1471 de către despotul Vuk Brankovic Grgurovic, de asemenea, cunoscut sub numele de Zmaj Ognjeni Vuk

MANASTIREA GRETEG
Dsc03467b
Mănăstirea Greteg a fost fondată în 1471 de către despotul Vuk Brankovic Grgurovic, de asemenea, cunoscut sub numele de Zmaj Ognjeni Vuk.
Biserica de azi a fost construit în 1771, cu hramul Sfântul Nicolae, o contributie deosebita la refacerea acesteia avandu-o Mitropolitul Pavle Nenadovic.
Dsc03465eq
Picturile de pe iconostasul bisericii au fost realizate de celebrul pictor Uros Predic, între 1902 şi 1904. Unul dintre celebrii oamenii ingropati aici este un renumit istoric Ilarion Ruvarac.
Manastirea Grgeteg are cea mai mare biblioteca din toate mănăstirile de pe Muntele Fruska Gora. Una din cele mai vechi documente scrise ţinut acolo este privilegiul emis de împăratul Leopold I catre episcopul Isaia Djakovic în 1691.
Dsc03483bz

MANASTIREA KUMANICA

by MiroslavPetras


26 Jan : 19:00
 None    Technology

MANASTIREA KUMANICA Manastirea Kumanica este situata în partea de sud-vest a Serbiei, între Prijepolje şi Bijelo Polje, la 13 km de orasul Brodarevo,in imediata apropiere după trecerea frontierei dintre Serbia şi Muntenegru

MANASTIREA KUMANICA
Dsc03862on
Manastirea Kumanica este situata în partea de sud-vest a Serbiei, între Prijepolje şi Bijelo Polje, la 13 km de orasul Brodarevo,in imediata apropiere după trecerea frontierei dintre Serbia şi Muntenegru.
Mănăstirea Kumanica se află de fapt in satul Vrbnica, la începutul cheilor râului Lim, pe partea dreaptă de calea ferată Belgrad – Bar,intr-o priveliste deosebita.
Dsc03856iy
Manastirea Kumanica a fost construita la începutul secolului al XIV-lea şi a fost menţionata pentru prima dată în 1514, fiind inchinata Sfantului Gheorghe.
Ruinele manastirii Kumanica păstreaza părţi care cu siguranţă sunt o vie mărturie a datarii sale de la sfârşitul de al XIII-lea. Din păcate, spaţiul din partea de nord a Bisericii Kumanica a fost distrus în timpul lucrarilor efectuate la calea ferata , astfel încât nu este posibilă estimarea exacta a datei constructiei primei biserici.
Dsc03850cz
Se presupune că "epoca de aur" de la Manastirea Kumanica datează de la mijlocul sec. XVI şi XVII. Manastirea a fost distrusa şi abandonata în a doua jumătate a secolului XVIII, fiind parasita mai mult timp.
Dsc03852s
ÃŽn 1926 istoricul de artă ,celebrul arhitect Aleksandar Deroko,a descoperit Biserica manastirii în ruine ,primele picturi realizandu-se mai târziu, prin 1933 de catre Ä?orÄ‘e BoÅ¡ković. Complet restaurata,a fost sfintita in anul 2000.
Localnicii au un respect deosebit fata de Sfântul Grigorie un arhiepiscop local,ale carui sfinte moaste se afla in aceasta manastire.
Dsc03851iDsc03854v

MANASTIREA MANASIJA

by MiroslavPetras


25 Jan : 14:45
 None    Technology

MANASTIREA MANASIJA Manastirea Manasija, cunoscuta si sub numele de Resava, este una dintre cele mai mari si vechi manastiri ortodoxe din Serbia

MANASTIREA MANASIJA
Dsc03959v
Manastirea Manasija, cunoscuta si sub numele de Resava, este una dintre cele mai mari si vechi manastiri ortodoxe din Serbia. Asezamantul monahal de la Manasija, zidit sub forma de fortareata puternic intarita cu ziduri si turnuri de aparare, inaltat pe un deal inconjurat de Muntii Beljanica, se afla la o distanta de numai trei kilometri nord-vest de localitatea Despotovat.
Dsc03960k
In anul 1406, armata sarbilor a biruit ostile otomane in apropierea localitatii Despotovat. La numai un an distanta, domnul Stefan Lazarevici al Serbiei a inceput ridicarea unei marete si impunatoare manastiri ortodoxe, pe locul unde a obtinut victoria impotriva otomanilor.
Mai inainte ca statul sarb sa isi dobandeasca independenta, Stefan al Serbiei a fost nevoit sa lupte alaturi de turci, impotriva unor state crestine. Dupa eliberarea Serbiei, domnitorul s-a pocait pentru ca si-a condus armata impotriva propriei credinte. Datorita acestui fapt, manastirea zidita va primi numele de "Manasija", nume luat de la regele evreu Manase, care facuse si el ceva asemanator lui.
Dsc03962b
Manastirea Manasija a fost contruita in numai 12 ani, intre 1406 si 1418. Domnitorul sarb a vrut ca aceasta manastire sa reprezinte o adevarata renastere culturala, spirituala si nationala a intregului popor sarb. De asemenea, el si-a dorit-o pe aceata si ca loc de ingropare, lucru nepetrecut insa intocmai. Mormantul sau se afla la o alta ctitorie de-a sa, anume la Manastirea Koporin (+1427). La noua manastire de la Manasija va fi inmormantat insa un alt brav conducator sarb, anume Vuk Lazarevici, fratele lui Stefan.
Dsc03971l

MANASTIREA STUDENICA

by MiroslavPetras


22 Jan : 14:28
 None    Technology

MANASTIREA STUDENICA Manastirea Studenica, inchinata Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, este considerata a fi biserica-mama a lacasurilor de cult din intreaga Serbie

MANASTIREA STUDENICA
Studenica12
Manastirea Studenica, inchinata Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, este considerata a fi biserica-mama a lacasurilor de cult din intreaga Serbie. Aceasta manastire a fost construita intr-o perioada lunga de timp.
Primul stadiu de lucru a fost finalizat pana in primavara anului 1196, cand Stefan Nemanja si-a parasit tronul si s-a asezat in manastirea proaspat ridicata. Din momentul in care acesta a plecat la Manastirea Hilandar, din Sfantul Munte, fiul si succesorul acestuia, Stefan, a avut grija mai departe de Manastirea Studenica.
Dsc03880sw
Stefan Nemanja a murit la Manastirea Hilandar, in anul 1299. Cel de-al treilea fiu al lui Nemanja, Sava, dupa ce s-a consultat in prealabil cu fratii sai, Stefan si Vukan, a mutat ramasitele pamantesti ale tatalui sau la Manastirea Studenica.
Sub purtarea de grija a lui Sava, Manastirea Studenica a devenit in scurt timp centrul politic, cultural si spiritual al intregii Serbii medievale. Printre multele sale oranduiri, Sava a compus si un Tipic - carte de regulamente in care este descrisa viata Sfantului Simon, lasand, prin aceasta, o marturie vie a duhului monastic din vremea sa.
Manastirea Studenica s-a bucurat de o permanenta grija din partea membrilor dinastiei Nemanja. Regele Radoslav a adaugat bisericii un foarte frumos nartex in anul 1235. Regele Milutin a ridicat in incinta manastirii o mica dar frumoasa biserica inchinata Sfintilor Ioachim si Ana.
Dsc03866bu

MANASTIREA MORACA

by MiroslavPetras


18 Jan : 11:59
 None    Technology

MANASTIREA MORACA

MANASTIREA MORACA

Dsc03739mb
Manastirea Moraca se afla in regiunea Kolasin, Muntenegru. Aflata intr-o zona bogata din punct de vedere istoric si cultural, manastirea este de departe cel mai important monument de acest fel. Manastirea este asezata in Valea Moraca, pe drumul ce leaga Kolasinul de Podgorica de Nord.
Manastirea este renumite in primul rand pentru minunatele ei fresce, opere ale celor mai mari zugravi ai vremii, monahi athoniti si pictori sarbi; acestea au supravietuit pana astazi, desi unele doar in parte, iar altele cu adaugiri mai noi. O inscriptie de pe fatada vestica aminteste anul si ctitorul bisericii: anul 1252, Stefan. Situata pe malul drept al raului Moraca, manastirea a fost contruita in anul 1252, de catre Stefan, fiul lui Vukan si nepotul marelui ctitor sarb Stefan Nemanja, si fondatorul dinastiei regale sarbesti Nemanjice.
Dsc03782xf
Potrivit unei legende locale, piatra necesara zidirii manastirii a fost luata dintr-un loc special, aflat la o distanta enorma fata de manastire. Piatra galbena a constructiilor monahale din Moraca a fost transportata intr-un mod original, si poate chiar unic: localnicii s-au insirat, unul langa celalalt, pe o distanta de zeci de kilometri, piatrele fiind date din mana in mana, din Tusine pana in Valea Moraca.
Complexul monahal de la Moraca cuprinde doua biserici si cateva cladiri anexa. Biserica centrala este inchinata Adormirii Maicii Domnului, Biserica cea mica este inchinata Sfantului Ierarh Nicolae, iar cladirile anexe alcatuiesc chiliile si arhondaricul. Curtea manastirii este imprejmuita cu un inalt zid de piatra, cu doua porti de acces.
Dsc03775x

MANASTIREA MILESEVA

by MiroslavPetras


15 Jan : 07:25
 None    Technology

MANASTIREA MILESEVAManastirea Mileseva - Milesheva - este o manastire ortodoxa deosebita, aflata la numai 6 kilometri de localitatea Prijepolje, in partea sud-vestica a Serbiei

MANASTIREA MILESEVA
Dsc03716f
Manastirea Mileseva - Milesheva - este o manastire ortodoxa deosebita, aflata la numai 6 kilometri de localitatea Prijepolje, in partea sud-vestica a Serbiei. Ansamblul monahal de la Milesava se afla asezat pe valea raului omonim, intr-un cadru pitoresc spectaculos.
Manastireamileseva2
Manastirea de la Mileseva este astazi unul dintre cele mai puternice centre duhovnicesti din Serbia. Aceasta manastire a fost intemeiata de catre domnitorul Vladislav, in perioada anilor 1234-1236, ca urmare a dragostei si credintei lui statornice. In anul 1236, domnitorul Vladislav a mutat Moastele Sfantului Sava al Serbiei, unchiul sau, din localitatea bulgara Tarnovo, unde a adormit in Domnul, in ctitoria sa de la Mileseva.Un al doilea eveniment important s-a petrecut in anul 1377, cand in biserica monahala din Mileseva a avut loc incoronarea lui Tvrtko I ca domnitor al Serbiei si Bosniei.
Dsc03720p
In secolul al XV-lea, manastirea de la Mileseva a gazduit scaunul episcopal al Mitropoliei din regiune, aici sezand episcopii din Dabar si Bosnia. In anul 1459, turcii au incendiat manastirea, aceasta fiind reparata si restaurata cativa ani mai tarziu.La inceputul secolului al XVI-lea, in manastire a functionat un important centru tipografic si de copiere a manuscriselor. De aici au iesit multe carti liturgice si bisericesti. In prima jumatate a secolului al XVI-lea, prima carte de slujba avea sa fie lucrata in atelierul de la Mileseva. In incinta acestei manastiri a functionat si una dintre cele mai vechi scoli din regiune.
Dsc03722y
In anul 1594, turcii au luat din Manastirea Mileseva nepretuitele Moaste ale Sfantului Sava al Serbiei, au mers pe dealul Vracar, in Belgrad, si le-au incendiat in mod public, ca semn al urii lor fata de credinta crestina si ca masura de infricosare a sarbilor. Prin aceasta batjocorire, Sfantul Sava a fost numit si „martir dupa moarte�. Aceasta batjocorire a fost ordonata de sultanul albanez Sinan Pasha.
Manastireamileseva9
In pronaos se pastreaza racla in care au fost asezate aceste sfinte moaste.!
Dsc03724g

MANASTIREA CETINJE-MANA SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL !

by MiroslavPetras


08 Jan : 13:50
 None    Technology

MANASTIREA CETINJE-MANA SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL

MANASTIREA CETINJE-MANA SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL !
Manastireacetinje1
Manastirea Cetinje este o manastire ortodoxa sarbeasca aflata in localitatea Cetinje din Republica de Muntenegru. Asezata la poalele muntelui Orlov Krs, pe locul unde odinioara s-a aflat curtea domneasca a lui Ivan Crnojevic, manastirea a fost ctitorita in anul 1701. La zidirea actualei manastiri s-au folosit mai multe pietre si materiale de constructie de la manastirea ruinata Crnojevici.
Manastireacetinje4
In scurt timp de la infiintare, manastirile din Muntenegru au devenit, adevarate centre spirituale, culturale si sociale. Actuala manastire de la Cetinje, cunoscuta si sub denumirea de "Manastirea Sfantului Petru" sau "Noua manastire Cetinje", este un simbol al spiritualitatii din Muntenegru, al iubirii de libertate si cunoastere.
Vechea manastire Cetinje a fost tot o manastire sarbeasca. Construita de catre domnitorul Ivan cel Negru, in anul 1484, aceasta a fost sfintita in ziua de 4 ianuarie 1485. Aceasta era localizata in locul numit Cipur, biserica ei fiind inchinata tot Nasterii Maicii Domnului. In anul 1692, in cadrul Razboiului Morean, armata venetienilor (sau otomanii) a daramat manastirea medievala.
Manastireacetinje5
Se crede ca vechea biserica monahala era lunga de 20 de metri si lata de 6 metri, dupa cum reiese din schitele originale ale manastirii, semnate de inginerul venetian Barbieri. Intr-o miniatura pastrata intr-un vechi Octoih, se vede cum vechea manastire avea o biserica in forma de basilica, cu trei nave si cu o cupola pe nava centrala, impodobita in exterior cu motive renascentiste. In jurul vechii manastiri se intindea un complex de 1.400 metri patrati, cu alte doua biserici mai mici si un han.
Manastireacetinje8
Aflata astazi in localitatea omonima, Manastirea Cetinje este scaunul episcopal al Mitropoliei de Muntenegru. Vrandu-se a fi un puternic centru istoric si cultural, manastirea a fost zidita intre anii 1701-1704, de catre printul-episcop Danilo I Petrovic, intemeietorul dinastiei Petrovic, pe locul fostei curti a lui Ivan cel Negru.
Manastirea Cetinje a fost daramata de mai multe ori, de catre turcii cei pagani, insa de fiecare data ea a fost reparata si reconstruita. De fiecare data, reparatiile au fost efectuate la manastire in functie de liniile reliefului pe care aceasta este zidita.
Manastireacetinje7