Technology

CATEDRALA SFANTUL SAVA -BELGRAD-SFANTUL SAVA AL SERBIEI

by MiroslavPetras


07 Jan : 15:48
 None    Technology

CATEDRALA SFANTUL SAVA -BELGRAD Considerata a fi una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume, Catedrala Patriarhala Sfantul Sava din Belgrad, domina capitala Serbiei, putand fi vazuta din orice colt al orasului

CATEDRALA SFANTUL SAVA -BELGRAD
Dsc03506ad
Considerata a fi una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume, Catedrala Patriarhala Sfantul Sava din Belgrad, domina capitala Serbiei, putand fi vazuta din orice colt al orasului. Belgrad-ul este plin de istorie si de crestinism. Catedrala Sfantului Sava se afla zidita pe platoul Vracear, undeva in centrul orasului. Istoria locului porneste undeva in urma cu aproape 800 de ani, cand Moastele Sfantului Sava au fost arse de pagani.Impresionanta catedrala a fost ridicata, in mod simbolic, pe locul unde turcii otomani, condusi de Sinan Pasa, au zdrobit rebeliunea sarba din 27 aprilie 1594, incendiind cu acel prilej Moastele Sfantului Sava Nemanja (1236).
Dsc03504do
Sfantul Sava este cel mai cinstit sfant din Serbia si Muntenegru, de o veneratie deosebita bucurandu-se si in Macedonia si Bulgaria. Originea nobila si mai ales personalitatea sa spirituala au dus la alegerea lui ca arhiepiscop al Serbiei, obtinand chiar recunoasterea patriarhului de Constantinopol, demnitate in care a adus o contributie decisiva la formarea culturii si a constiintei crestine si nationale a poporului sarb.
Timp de secole, a existat ideea construirii unei catedrale reprezentative a poporului sarb, dar autoritatile otomane au impiedicat realizarea ei. Abia in anul 1895, dupa castigarea independentei, s-a izbutit constructia unei mici biserici de catre "Societatea pentru Constructia Catedralei Sfantul Sava pe Colina Vracear", existand insa planuri pentru ridicarea unui lacas monumental. Asociatia era condusa de Mitropolitul Mihail.
Dsc03533zr
In anul 1905, are loc primul concurs pentru construirea catedralei. Se prevedea construirea unei catedrale de 2 500 mp. Proiectele pentru marea catedrala, prezentate abia in anul 1905, au fost respinse ca nefiind indeajuns de bune, iar razboaiele balcanice si Primul Razboi Mondial au sistat iar preocuparile de ridicare ale catedralei.
Dsc03519j

MANASTIREA LELICI - SFANTUL NICOLAE VELIMIROVICI

by MiroslavPetras


31 Dec : 07:42
 None    Technology

MANASTIREA LELICI - SFANTUL NICOLAE VELIMIROVICI Manastirea Lelic - Lelici - este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Lelic, asezata la mica distanta de Valievo, Serbia

MANASTIREA LELICI - SFANTUL NICOLAE VELIMIROVICI
Dsc03630el
Manastirea Lelic - Lelici - este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Lelic, asezata la mica distanta de Valievo, Serbia.
Dsc03635k
Manastirea se afla pe culmea muntelui Povlen, deasupra defileului Gradac, la numai 10 kilometri de Valievo si la doar cativa kilometri de Manastirea Celije. Din capitala tarii, Belgrad, si pana aici se fac in jur de doua ore.
Dsc03626qc
Biserica din Lelic a fost construita in anul 1929, de catre Sfantul ierarh Nicolae Velimirovici. Abia in anul 1997 aceasta biserica va fi numita manastire.
Dsc03636h
Biserica manastirii este inchinata Sfantului Nicolae, in interior pastrandu-se si Moastele Sfantului Ierarh Nicolae Velimirovici, un sfant al veacului nostru. Sfintele sale Moaste au fost aduse aici tocmai din America, unde sfantul a fost inmormantat.
Dsc03628td
SFANTUL NICOLAE VELIMIROVICI

In data de 28.04.2012,cu binecuvantarea parintelui Arhimandrit Avacum,grupul de pelerini romani inchinatori la moastele Sfantului Nicolae Velimirovici,am savarsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie in aceasta manastire,in limba romana,traind momente duhovnicesti unice !
Dsc03667w

BISERICA ORTODOXA SFINTII MIHAIL SI GAVRIIL DIN JAFFA-IOPE-HAIFFA !

by MiroslavPetras


26 Dec : 17:42
 None    Technology

BISERICA ORTODOXA SFINTII MIHAIL SI GAVRIIL


BISERICA ORTODOXA SFINTII MIHAIL SI GAVRIIL
DIN JAFFA-IOPE-HAIFFA !
Pelerinajtarasfanta1072
Biserica Ortodoxă Mihail si Gavril din Jaffa este biserica ortodoxă a manastirii Grecesti cu hramul Mihail si Gavril , loc de rugaciune pentru comunitățile de români , greci si arabi din centrul Israelului. Mânăstirea este situată în vechiul port Jaffa, unul din cele mai vechi orașe port din lume el fiind amintit de patru ori și în Biblie.
După părerea unora, numele portului ar veni de la Iafet ( în ebraica), unul din fii lui Noe cel ales de Dumnezeu să construiască Arca de salvare a câte o pereche din fiecare specie în timpul Potopului. În timpul perioadei elenistice, portul se numea Iopea, după numele mamei Andromedei care a fost salvată de la sacrificare de catre Perseu. Acesta s-a folosit la omorarea monstrului de calul Pegas luat dupa omorarea Medusei.
Pelerinajtarasfanta1092
Stanca de incatusare a Andromedei se vede si astăzi in fata portului. Mai târziu, portul s-a numit Yaffo care înseamnă "frumos", nume dat de tribul evreiesc Dan, locul fiind întradevăr foarte frumos si azi facand parte din municipiul Tel Aviv-Yafo.
Fiind situat într-un golf bun de ancorat, portul Jaffa a fost folosit încă din epoca bronzului și ca refugiu din calea furtunilor fiind menționat și în scrierile egiptene încă din 1470 BC. În Biblie se pomenește că prin Jaffa a fost adus lemnul de cedru din Liban pentru construirea Templului lui Solomon și chiar pentru construirea celui de Al Doilea Templu ( primul fiind distrus de babilonieni și al doilea distrus de romani în anul 79 d.H din care a rămas numai zidul de vest cunoscut sub numele de Zidul Plângerii și la care se roagă evreii până în ziua de azi.
Pelerinajtarasfanta150

CATEDRALA SFANTA TREIME-SIMFEROPOL-SFANTUL LUCA ARHIEPISCOPUL SIMFEROPOLULUI SI CRIMEII

by MiroslavPetras


23 Dec : 14:55
 None    Technology

CATEDRALA SFANTA TREIME-SIMFEROPOL

CATEDRALA SFANTA TREIME-SIMFEROPOL
Pelerinajucrainacrimeea
SFANTUL LUCA ARHIEPISCOPUL SIMFEROPOLULUI SI CRIMEII

Sfantul Luca al Crimeei este un sfant al veacului nostru, fiind mai intai medic al trupului (chirurg), iar mai apoi medic si al sufletelor (arhiepiscop). Intreaga lui viata se poate rezuma in cateva din cuvintele sale: "Am iubit patimirea, fiindca minunat curateste sufletul."
Numit adesea drept doctor "fara-de-arginti", Sfantul Luca al Crimeei a fost un ierarh marturisitor ce a patimit mult pentru dragostea si credinta lui in Hristos in temnitele comuniste. Nascut intr-o familie princiara, sfantul a fost un bun chirurg si profesor universitar, iar in cele din urma, unul dintre marii predicatori ai secolului nostru.
Sfantullucacrimeei3
In plina teroare bolsevica, un chirurg de exceptie refuza sa opereze fara icoana Maicii Domnului pe peretele salii. Episcopul chirurg Luca Voino-Iasenetki, marturisitor al credintei in Hristos si titan al stiintei deopotriva ofera lumii contemporane o minunata lectie de jertfire de sine, de slujire a semenilor si de sfintenie.

Sfantul Luca al Crimeei (1877- 1961)

MANASTIREA SFANTULUI TEODOSIE CEL MARE INCEPATORUL VIETII DE OBSTE

by MiroslavPetras


15 Dec : 19:31
 None    Technology

MANASTIREA SFANTULUI TEODOSIE CEL MARE

MANASTIREA SFANTULUI TEODOSIE CEL MARE
INCEPATORUL VIETII DE OBSTE
Pelerinajtarasfanta194
Manastirea Sfantul Teodosie cel Mare, sfant cunoscut si sub numele de "Incepatorul vietii de obste", este o manastire ortodoxa din apropierea cetatii Betleem, fiind aflata pe drumul ce leaga Biserica Nasterea Domnului de Manastirea Sfantul Sava.Manastirea, intemeiata in anul 476, de catre Sfantul Teodosie cel Mare, este asezata inspre est de localitatea Ubediyyeh, numita in vechime Cathismus, la o distanta de numai 12 kilometri est de Betleem.
Manastirea a fost insa distrusa, in urma invaziei persane.
Pelerinajtarasfanta200
Actuala biserica, impreuna cu dependintele acesteaia, dateaza din vremea posesiei grecesti a locului. Inainte de aceasta etapa insa, o alta biserica cruciata s-a aflat ridicata pe acest loc. Ruinele acesteia se afla incorporate in noua biserica greceasca.La inceput manastirea a fost locuita de calugari, astazi insa ea este intretinuta de maici, putine la numar, insa deosebit de ospitaliere si calde. Printre acestea se afla si cateva maici din Romania.
Intr-o pestera aflata in curtea manastirii se afla mai multe morminte sfinte, printre care si mormantul Sfantului Teodosie cel Mare. Pestera cu morminte este incununata cu o micuta capela, din care pornesc in jos trepte de piatra.
Pelerinajtarasfanta198

MANASTIREA SFANTUL SAVA CEL SFINTIT

by MiroslavPetras


14 Dec : 07:16
 None    Technology

MANASTIREA SFANTUL SAVA CEL SFINTITManastirea Sfantul Sava - Marea Lavra a Sfantului Sava - cunoscuta si sub denumirea locala de "Mar Saba", este o manastire greco-ortodoxa din Pustiul Iudeii, Israel.Manastirea este asezata pe defileul Paraului Cedrilor - Chedron sau Wadi en-Nar - care porneste de la poalele muntelui pe care se inalta orasul Ierusalim; locul se afla la 9 mile mai spre est de Betleem, de unde si porneste drumul.Pornind initial de la o singura chilie si ajungand mai apoi la sute de chilii, asezamantul sihastresc din Pustia Iudeii a devenit un imens centru religios al lumii ortodoxe

MANASTIREA SFANTUL SAVA CEL SFINTIT
Manastireasfsava15
Manastirea Sfantul Sava - Marea Lavra a Sfantului Sava - cunoscuta si sub denumirea locala de "Mar Saba", este o manastire greco-ortodoxa din Pustiul Iudeii, Israel.Manastirea este asezata pe defileul Paraului Cedrilor - Chedron sau Wadi en-Nar - care porneste de la poalele muntelui pe care se inalta orasul Ierusalim; locul se afla la 9 mile mai spre est de Betleem, de unde si porneste drumul.Pornind initial de la o singura chilie si ajungand mai apoi la sute de chilii, asezamantul sihastresc din Pustia Iudeii a devenit un imens centru religios al lumii ortodoxe. Manastirea a fost intemeiata de catre Sfantul Sava cel Sfintit in anul 478, ca asezamant al calugarilor anahoreti din jurul sau.
Manastirea din Pustiul Iudeii, cunoscuta initial drept Marea Lavra, a influentat puternic dezvoltarea serviciilor religioase si a cultului Bisericii Ortodoxe. In aceasta privinta este renumit "Tipicul Sfantului Sava cel Sfintit", care cuprindea mai toate randuielile de slujbe savarsite in biserica.
Manastireasfantulsava
Manastirea Sfantul Sava a luat fiinta in secolul al V-lea si s-a dezvoltat in jurul chiliei Sfantului Sava, localizata in peretele de piatra din partea stanga a Paraului Cedrilor, la mica distanta de Ierusalim.Comunitatea monahala din jurul marelui nevoitor Sava traia o viata de puternica rugaciune, calugarii vietuind in chilii sapate in piatra (mici deschizaturi in peretele de piatra). Acesti calugari s-au strans in jurul parintelui, gasind in acesta un adevarat conducator duhovnicesc si lucrator al rugaciunii neincetate.Initial, ucenicii Sfantului Sava si-au sapat si randuit chiliile in roca bruta din jurul chiliei parintelui. Chiliile ucenicilor se intindeau pe o distanta de aproximativ doi kilometri, in jurul actualei manastiri. Mai tarziu, ei se vor uni intr-o manastire cu viata de obste.
Sfantulsavasfintit3

BETHLEEM-LOCUL NASTERII MANTUITORULUI HRISTOS !

by MiroslavPetras


12 Dec : 16:40
 None    Technology

BETHLEEM-LOCUL NASTERII MANTUITORULUI HRISTOS

BETHLEEM-LOCUL NASTERII MANTUITORULUI HRISTOS !

Pesterabetleemnasterea1
BISERICA NASTEREA DOMNULUI DIN BETLEEM

Biserica Nasterea Domnului din Betleem este unul dintre cele mai importante locuri crestine de inchinare. Aceasta biserica a fost ridicata pe locul pesterii in care S-a nascut Mantuitorul Hristos. De asemenea, Biserica Nasterea Domnului este si una dintre cele mai vechi biserici crestine din lume pastrate pana astazi.
Biserica Nasterea Domnului din Tara Sfanta se afla in partea de rasarit a orasului Betleem, la opt kilometri de orasul Ierusalim. Complexul ce o inconjoara, acoperind aproximativ 12.000 metri patrati, include in afara de basilica propriu-zisa, o manastire ortodoxa, una catolica si una armeana.
Nasterea Mantuitorului Hristos este relatata in Evangeliile Apostolilor Matei si Luca. In pofida micilor diferente, care intaresc veridicitatea celor relatate de cei doi, amandoi Evanghelistii afirma faptul ca Hristos S-a nascut in Betleem si a crescut in Nazaret.
Pelerinajtarasfanta283
Evanghelistii mentioneaza doar faptul ca Fecioara Maria L-a nascut pe Hristos intr-o "iesle". Nu se afirma clar daca locul acesteia era intr-o "pestera" sau intr-un "staul". Insa, la mai putin de un secol distanta, Sfantul Iustin Martirul si Filosoful, cat si Protoevanghelia lui Iacov mentioneaza cuvantul "pestera". Aceasta nu este nici o contrazicere, caci, dupa cum era obiceiul in acea vreme, casele sa ridicau in fata pesterilor care se gaseau in zona, astfel incat pestera sa poata fi folosita drept staul pentru animale.
Prima mentionare a pesterii din Betleemn, cinstita drept loc al Nasterii Domnului Hristos, apare in scrierile Sfantului Iustin Martirul si Filosoful, datand din jurul anului 160. El a identificat intaia oara grota ce se afla sub biserica drept pestera sfanta, locul Nasterii lui Hristos. Spre intarirea acestuia vine si traditia, cu mentionarile gasite in scrierile lui Origen si ale lui Eusebiu, acestea datand din secolul al III-lea.

Pelerinajtarasfanta259

MÄ‚NÄ‚STIREA VATOPEDU

by MiroslavPetras


09 Sep : 11:46
 None    Technology

MĂNĂSTIREA VATOPEDUDespre această mănăstire, închinată Bunei Vestiri a Maicii Domnului, se spune că a fost construită de împăratul Teodosie cel Mare

MÄ‚NÄ‚STIREA VATOPEDU
Dscn0001f
Despre această mănăstire, închinată Bunei Vestiri a Maicii Domnului, se spune că a fost construită de împăratul Teodosie cel Mare. Aceasta s-a petrecut astfel:
Fiind furtună pe mare și fiul împăratului, Arcadie, călătorind cu o corabie, pe când se afla pe punte, a fost luat de un val și aruncat în mare. După multe căutări zadarnice, cei care îl însoțeau s-au deznădăjduit de a-l mai găsi și, întristați, au tras corabia la un liman care se afla în apropiere, chiar în locul în care se află astăzi mănăstirea. Când au coborât pe uscat l-au aflat pe copil dormind liniștit sub o tufa de rugi. Plini de bucurie l-au trezit și l-au întrebat cum a ajuns acolo.
Img0589wb
Atunci el le-a spus că, atunci când a căzut în mare, a văzut o femeie frumoasă, în haine strălucitoare, care l-a luat de mână și i-a spus să nu-i fie frică. După ce l-a scos la uscat, s-a făcut nevăzută. Au înțeles cu toții că a fost Maica Domnului.
Aflând împăratul Teodosie despre toate acestea, s-a hotărât să zidească, drept mulțumire, o mănăstire în cinstea Maicii Domnului. Numele mănăstirii de „Vatopedu" vine tot de la această minune, căci „Vatopedu", în traducere, înseamnă „copilul din tufe".
Img0551dp

MÄ‚NÄ‚STIREA IVIRU

by MiroslavPetras


06 Sep : 14:11
 None    Technology

MĂNĂSTIREA IVIRUMănăstirea Iviru este situată în partea de N-E a peninsulei Sfantului Munte Athos

MÄ‚NÄ‚STIREA IVIRU
Manastireaiviron7
Mănăstirea Iviru este situată în partea de N-E a peninsulei Sfantului Munte Athos. A fost zidită pe la sfârșitul secolului al X-lea, pe locul unde mai înainte fusese Lavra Sfântului Climent, de către Ioan Iviritul, fost curtean al voievodul David al Iviriei și general al Bizanțului. Văzând deșertăciunea acestei lumi, s-a lepădat de toate și s-a călugărit într-o mănăstire din Macedonia. Mai târziu s-a dus la Olimp, apoi la Sfântul Munte unde l-a cunoscut pe Sfântul Atanasie și a rămas alături de el.
Împăratul Bizanțului, Vasile al II-lea, l-a chemat pe Ioan în capitală și l-a rugat să-l ajute în mai multe probleme diplomatice și ostășești pe care le avea. În vremea aceea, generalul Bardas se răsculase împotriva împăratului și purta război cu oastea împărătească.
Manastireaiviron4

SCHITUL PRODROMU

by MiroslavPetras


04 Sep : 18:21
 None    Technology

SCHITUL PRODROMU Schitul Prodromu, schitul romanilor din Sfantul Munte Athos, a fost intemeiat in anul 1820, sub arhipastorirea Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei

SCHITUL PRODROMU
Schitulprodromuathosa
Schitul Prodromu, schitul romanilor din Sfantul Munte Athos, a fost intemeiat in anul 1820, sub arhipastorirea Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei. Ctitoria schitului a fost recunoscuta prin hrisoavele domnesti semnate de Grigorie Alexandru Ghica al Moldovei, in data de 7 iulie 1853, si de Carol I al Romaniei, in data de 19 iulie 1871.
Zidirea ansamblului monahal de la Prodromu a avut loc intre anii 1852-1866, drept ctitor al vremii fiind ieroschimonahul Nifon Ionescu, ajutat de ucenicul sau, ieroschimonahul Nectarie. Schitul tine de Manastirea Marea Lavra.
Icoanaioanprodromu3
"Istoria Manastirilor Athonite", carte in zece volume, scrisa de schimonahul Irinarh schimonahul (1845-1920), mentioneaza: "Pe la anul 1337, cuviosul Marcu, ucenicul Sfantului Grigorie Sinaitul, avandu-si locuinta deasupra Manastirii Lavra, pe dealul ce se numeste Palama, iata ca intr-o noapte, iesind din chilie si stand la rugaciune, vazu in partea dinspre rasarit, la locul ce se numeste Vigla, o doamna sezand pe un tron precum cele imparatesti, inconjurata de ingeri si sfinti, care tamaiau imprejur, cantand si inchinandu-se Imparatesei a toate. Si intreband cuviosul Marcu pe Sfantul Grigorie, staretul sau, ce va fi insemnand oare aceasta, i s-a talcuit ca Maica Domnului voieste ca in timpurile mai de pe urma sa se ridice in acele parti un locas dumnezeiesc, spre slava Sfintiei sale." Pe locul amintit va fi ridicat Schitul Prodromu.
Schitulprodromu