Technology

MANASTIREA SIMONOS PETRAS

by MiroslavPetras


28 Aug : 08:51
 None    Technology

MANASTIREA SIMONOS PETRASManastirea Simonos Petras, numita si Simonopetra, adica "Piatra lui Simon", iar nu "Simon Petru", cum s-ar putea crede, la prima vedere, este una dintre cele mai spectaculoase manastiri din Sfantul Munte Athos

MANASTIREA SIMONOS PETRAS
Manastireasimonospetra2
Manastirea Simonos Petras, numita si Simonopetra, adica "Piatra lui Simon", iar nu "Simon Petru", cum s-ar putea crede, la prima vedere, este una dintre cele mai spectaculoase manastiri din Sfantul Munte Athos. Arhitectura salbatica a acesteia este impresionanta, iar altitudinea la care aceasta isi inalta zidurile este coplesitoare.
Manastirea Sfantului Simon, situata pe latura sud-vestica a peninsulei athonite, avand cea mai ingenioasa arhitectura si o asezare unica in Sfantul Munte, pe varful unei pietre uriase, la o inaltime de 230 metri deasupra nivelului marii, are hramul Nasterea Domnului.
Manastirea Simonos Petras este a treisprezecea manastire, in ierarhia athonita, ea facand parte din cele cinci manastiri cu monahi tineri, care au adus in manastire, odata cu venirea lor, un curent de reinnoire duhovniceasca.
Manastireasimonospetra3

MÄ‚NÄ‚STIREA VATOPEDU

by MiroslavPetras


25 Aug : 09:29
 None    Technology

MĂNĂSTIREA VATOPEDUDespre această mănăstire, închinată Bunei Vestiri a Maicii Domnului, se spune că a fost construită de împăratul Teodosie cel Mare

MÄ‚NÄ‚STIREA VATOPEDU
Dscn0001f
Despre această mănăstire, închinată Bunei Vestiri a Maicii Domnului, se spune că a fost construită de împăratul Teodosie cel Mare. Aceasta s-a petrecut astfel:
Fiind furtună pe mare și fiul împăratului, Arcadie, călătorind cu o corabie, pe când se afla pe punte, a fost luat de un val și aruncat în mare. După multe căutări zadarnice, cei care îl însoțeau s-au deznădăjduit de a-l mai găsi și, întristați, au tras corabia la un liman care se afla în apropiere, chiar în locul în care se află astăzi mănăstirea. Când au coborât pe uscat l-au aflat pe copil dormind liniștit sub o tufa de rugi. Plini de bucurie l-au trezit și l-au întrebat cum a ajuns acolo.
Img0589wb
Atunci el le-a spus că, atunci când a căzut în mare, a văzut o femeie frumoasă, în haine strălucitoare, care l-a luat de mână și i-a spus să nu-i fie frică. După ce l-a scos la uscat, s-a făcut nevăzută. Au înțeles cu toții că a fost Maica Domnului.
Aflând împăratul Teodosie despre toate acestea, s-a hotărât să zidească, drept mulțumire, o mănăstire în cinstea Maicii Domnului. Numele mănăstirii de „Vatopedu" vine tot de la această minune, căci „Vatopedu", în traducere, înseamnă „copilul din tufe".
Img0551dp

MANASTIREA CARACALU

by MiroslavPetras


23 Aug : 19:50
 None    Technology

MANASTIREA CARACALU Manastirea Caracalu, cea de a unsprezecea manastire din Sfantul Munte Athos, este inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

MANASTIREA CARACALU
Caracalu6
Manastirea Caracalu, cea de a unsprezecea manastire din Sfantul Munte Athos, este inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Situata intre Manastirile Iviron si Marea Lavra, spre deosebire de majoritatea celorlalte manastiri, ea nu se afla la tarmul marii, ci inspre interiorul peninsulei si destul de sus.
Originea numelui acestei manastiri este destul de controversata. Unii autori sustin ca numele i s-ar trage de la ctitorul sau initial, imparatul roman Antoninu Caracal (211-217), insa aceasta ipoteza nu este sustinuta documentar. O alta ipoteza sugereaza ca numele este de origine turca, insemnand "turnul negru" (in turceste kara - koule), insa ea nu se sustine intrucat numele manastirii se regaseste ca atare mult anterior stapanirii turcesti.
Caracalu7
Prima atestare documentara a acesteia dateaza din secolul al XI-lea - anul 1018. Aceasta a determinat pe unii dintre istorici sa propuna varianta prin care manastirea si-ar fi luat numele de la un presupus calugar Karakalas - nume larg raspandit in epoca - care ar fi fost fondatorul manastirii si ar fi trait in acea perioada.
In sprijinul acestei afirmatii vine si faptul ca ea nu apare intre manastirile enumerate in cel de-al doilea Typicon din anul 1046, ceea ce ne indreptateste sa credem ca era recent infiintata si deci fara o importanta prea mare.
Din aceasta perioada se pastra un hrisov prin care imparatul bizantin Romanos al IV-lea Diogenes intarea manastirii o serie de proprietati. Pecetea imperiala din plumb se pastreaza si astazi in tezaurul manastirii.
Caracalu11

SCHITUL SFANTUL ILIE-MUNTELE ATHOS

by MiroslavPetras


22 Aug : 14:42
 None    Technology

SCHITUL SFANTUL ILIE-MUNTELE ATHOS Schitul Sfantul Ilie este unul dintre schiturile ce inalta rugaciuni Domnului de pe Sfantul Munte Athos

SCHITUL SFANTUL ILIE-MUNTELE ATHOS
Ey7x
Schitul Sfantul Ilie este unul dintre schiturile ce inalta rugaciuni Domnului de pe Sfantul Munte Athos. Schitul athonit al Proorocului Ilie depinde de Manastirea Pantocrator si este asezat putin mai sus de aceasta, pana la el facandu-se o jumatate de ora, mers pe jos in directia nord-vest.
Cu putin timp inainte de mijlocul secolului al XVIII-lea, in aceasta zona de langa Manastirea Pantocrator nu existau decat vreo cateva chilii. Printre aceste chilii se numara inca de atunci si Chilia Sfantului Prooroc Ilie, extinsa si marita de catre Sfantul Paisie Velicikovski de la Neamt, si ridicata la rangul de schit.
Z3g8
Sfantul Vasile de la Poiana Marului il va determina pe Paisie sa mearga in Sfantul Munte Athos. In anul 1746, la doar 24 de ani, el ajunge la Manastirea Pantocrator. Negasindu-si un parinte spiritual cum si-l dorea, locuieste singur timp de patru ani intr-o pestera. In anul 1750 este vizitat de Sfantul Vasile de la Poiana Marului, care il si tunde in monahism.
Sfantulilieathos7Sfantulilieathos8

MANASTIREA PANTOCRATOR

by MiroslavPetras


19 Aug : 16:17
 None    Technology

MANASTIREA PANTOCRATOR Inceputul manastirii Pantocrator sta in stransa legatura cu imparatul bizantin Alexie I Comnenul (1081-1118), care a ridicat aici o mica asezare monahala inchinata Maicii Domnului si icoanei sale celei numita "Grabnic ajutatoarea"

MANASTIREA PANTOCRATOR
Img0331ug
Inceputul manastirii Pantocrator sta in stransa legatura cu imparatul bizantin Alexie I Comnenul (1081-1118), care a ridicat aici o mica asezare monahala inchinata Maicii Domnului si icoanei sale celei numita "Grabnic ajutatoarea". Icoana era pastrata in Manastirea Pantocrator din Constantinopol, ctitorie a aceluiasi imparat.
Noua vatra monahala din Sfantul Munte, care a dainuit pana in secolul al XIII-lea, s-a numit tot "Pantocrator" si a primit de la imparat o copie a icoanei Maicii Domnului, care s-a dovedit si ea facatoare de minuni.
Img0332rn
Asezarea monahala cea dintai a trecut prin grele incercari. Arsa de pirati, ea a fost rectitorita pe la jumatatea secolului al XIV-lea, in anul 1357, de catre doi crestini bizantini instariti, Alexie si Ioan. Acestia vor primi tunderea in monahism in noua lor manastire. Alexie Stratopedarcul si Ioan Primikerios sunt inmormantati in manastire.
Manastirea a fost zidita pe ruinele Manastirii Ravdouchou. Cu ajutorul imparatului bizantin Ioan V Paleologul, constructirea manastirii s-a terminat in anul 1363, ocazie cu care manastirea a primit o serie de proprietati, cat si titlul de manastire imparateasca. Imparatii din dinastia Paleologilor, cat si patriarhii Constantinopolului care au urmat, au continuat sa ajute Manastirea Pantocrator.
Dscn0001ir

MAREA LAVRA A ATHOSULU

by MiroslavPetras


18 Aug : 20:10
 None    Technology

MAREA LAVRA A ATHOSULUI Manastirea Marea Lavra este cea dintai asezare chinoviala din Athos si prima din eparhia Sfantului Munte

MAREA LAVRA A ATHOSULUI
Marealavra2
Manastirea Marea Lavra este cea dintai asezare chinoviala din Athos si prima din eparhia Sfantului Munte. Aceasta manastire athonita a fost intemeiata pe la anul 963 prin osardia pustnicului Atanasie din Trapezunda, si cu ajutoare banesti date de catre imparatii Bizantini, Nichifor Focas (963-959) si Ioan Tzimisca (Ioannis Tzimikes: 969-973). Ea este asezata la capatul peninsulei, aproape de tarm. Manastirea avea pe vremuri ca la 200 de calugari greci.
Marealavra5a
Manastirea Lavra a crescut practic prin grija Sfantului Atanasie Athonitul, a carui viata se impleteste inseparabil cu inceputurile manastirii. Se stie insa ca viata monahala curgea in Athos cu mult inaintea venirii placutului lui Dumnezeu Atanasie, dupa traditie chiar din vremea Sfantului imparat Constantin cel Mare, insa Sfantul Atanasie este cel care a statornicit viata de obste in acest loc binecuvantat de Dumnezeu si ocrotit de Maica Domnului.
121307marealavracow180
Stim despre Sfantul Atanasie ca s-a nascut in Asia Mica, in cetatea Trapezunda, din parinti dreptcredinciosi, care i-au dat din botez numele de Avramie. Ramas orfan din copilarie, a fost crescut de o maica de la care a si deprins rugaciunea, postul si infranarea. Inca de mic, sfantul a vadit o inclinatie spre invatatura scrierii si gramaticii.
Dupa moartea maicii, ramanand pentru a doua oara orfan, tanarul Avramie a ajuns, prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, la Bizant. Aici a deprins filosofia si tot aici l-a intalnit pe viitorul imparat Nichifor Focas, cu care a ramas prieten pana la moarte.
Marealavra6a

MANASTIREA VALAAM-SFANTUL ANTIPA DE LA CALAPODESTI

by MiroslavPetras


10 Jan : 07:25
 None    Technology

MANASTIREA VALAAM-SFANTUL ANTIPA DE LA CALAPODESTI

MANASTIREA VALAAM-SFANTUL ANTIPA DE LA CALAPODESTI
Sfantulantipa
Desi roman, Sf. Antipa de la Calapodesti este mai putin cunoscut la noi, dar foarte cinstit de rusi si de greci Rusii, in special cei din regiunea de nord, numita Karelia, il cinstesc drept „sfnt cuvios“, bucurandu-se si de prezenta moastelor sale intregi. Grecii il cinstesc drept „sfant athonit“, ca unul ce s-a distins intre calugarii de la Sfntul Munte. Biserica Ortodoxa Romana l-a trecut in randul sfintilor in urma sedintelor de canonizare din 20-21 iunie 1992.
Despre Sf. Antipa exista destul de putine informatii. Principala sursa biografica ramane Vrednica de pomenire viata a ieroschimonahului Antipa, alcatuita de ucenicul sau, Pimen, la doar un an dupa trecerea la cele vesnice. Astfel, se stie ca Sf. Antipa s-a nascut in anul 1816, in satul Calapodesti, comuna Dealu Morii, jud. Bacau, primind la botez numele Alexandru. Familia sa era una foarte credincioasa: tatal sau, Gheorghe Luchian, era diacon la biserica din sat, iar mama, Ecaterina, s-a calugarit cu numele Elisabeta, dupa ce a ramas vaduva. Se pare ca Alexandru a fost un copil nascut la o vrsta inaintata, foarte dorit de parintii care l-au si inchinat lui Dumnezeu. Din Patericul Valaamului se stie ca, desi isi dorea sa invete, nu putea. De multe ori invatatorul il trimitea acasa, pentru a-si ajuta parintii vrstnici. Astfel, mergea la padure impreuna cu tatal sau si adeseori se juca cu serpii veninosi, fara a fi atacat de acestia, spre mirarea tuturor.
30190057

MANASTIREA DVIEVO-SFANTUL SERAFIM DE SAROV !

by MiroslavPetras


02 Jan : 06:59
 None    Technology

MANASTIREA DVIEVO-SFANTUL SERAFIM DE SAROV "Cararea Maicii Domnului " este procesiunea de-a lungul santului care inconjoara manastirea

MANASTIREA DVIEVO-SFANTUL SERAFIM DE SAROV
1538i
"Cararea Maicii Domnului " este procesiunea de-a lungul santului care inconjoara manastirea. Toti credinciosii care participa la procesiune rostesc in taina ,,Bogorodnichnoe pravilo'' de 150 de ori rugaciunea -- inchinare adusa din ceruri de Sf. Arh. Gavriil Preasfintei Fecioarei Maria , Nascatoare de Dumnezeu ,,Nascatoare de Dumnezeu , Fecioara , bucura-te , cea ce esti plina de har , Marie Domnul este cu tine binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui Tau ca ai nascut pe Mantuitorul sufletelor noastre''.
In acest pelerinaj,Dumnezeu a randuit cu binecuvantarea Sfantului Serafim de Sarov sa slujim aici sfanta Liturghie,apoi sa pasim pe "Cararea Maicii Domnului",imortalizand aceste imagini si oferidu-le celor care navigheaza pe acest site. !


MANASTIREA IKERMAN-CRIMEEA-CRESTINISM APOSTOLIC

by MiroslavPetras


31 Dec : 09:01
 None    Technology

MANASTIREA IKERMAN-CRIMEEA

MANASTIREA IKERMAN-CRIMEEA
CRESTINISM APOSTOLIC-SFANTUL CLEMENT ROMANUL UCENICUL SFANTULUI APOSTOL PETRU

Inkerman3

Actuala Crimeea - antica Taurida - peninsula situata in nordul Marii Negre, punct strategic militar, bogat furnizor de grane si sare, devine colonie greceasca inca din secolul 5 inainte de Hristos, cand grecii infiinteaza aici puternica cetate-port Chersonesos (actualul Sevastopol, in vest), iar in est cetatile Feodosia si Bosforus.
Deja din anul 15 dupa Hristos zona sudica, stancoasa a peninsulei devine colonie romana, margine de imperiu, facilitand astfel circulatia primilor crestini spre aceste pamanturi pagane. Sf. Apostol Andrei cel Intai Chemat a desfasurat o ampla lucrare de increstinare de-a lungul tarmurilor Marii Negre, pornind din sudul acesteia - din actualul teritoriu al Turciei, mergand in partile de rasarit ale marii, in Georgia de azi, acolo unde insotitorul sau, Sf. Apostol Simon Cananeul avea sa fie martirizat si inmormantat in muntii Abhaziei.
Pelerinajucrainacrimeeaq

LAVRA SVEATOGORSK-MUNTELE SFANT AL UCRAINEI

by MiroslavPetras


25 Oct : 10:11
 None    Technology

MUNTELE SFANT AL UCRAINEI

MUNTELE SFANT AL UCRAINEI
LAVRA SVEATOGORSK

Lavrasviatohirskucraina
Lavra Sviatohirsk, cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Pesterilor, este o veche manastire ortodoxa aflata in apropierea localitatii Sviatohirsk. A nu se confunda localitatea ucraineana Sviatohirsk, cu localitatea ruseasca Svetogorsk. De la Simferopol si pana la Lavra Sviatohirsk se parcurg 740 de kilometri. Lavra isi inalta turlele bisericilor pe malul drept al raului Seversky Donets.
Lavrasviatohirskucraina
Aceasta localitate se afla in judetul Donetsk, asezat in estul Ucrainei.Ucraina, numita adesea si "Rusia Mica", pastreaza pana astazi trei dintre cele cinci mari lavre ale intregului spatiu slav, si anume: Lavra Poceaev, Lavra Pecerska din Kiev si Lavra Sviatohirsk, toate avand drept hram Adormirea Maicii Domnului.