News Item: BISERICA SFINTII ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIIL DIN NAZARETH
(Category: Technology)
Posted by MiroslavPetras
Friday 15 March 2013 - 18:20:20

BISERICA SFINTII ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIIL DIN NAZARETH
Pelerinajtarasfanta825
Biserica Sfantul Arhanghel Gavriil din Nazaret este construita pe locul ce adoposteste Fantana Sfintei Fecioare Maria. Potrivit traditiei ortodoxe din partea locului, Fecioara Maria a primit vestea ca va naste pe Mantuitorul, de la Sfantul Arhanghel Gavriil, in momentul in care aceasta se afla afara, sa scoata apa. Biserica Sfantul Arhanghel Gavriil este ridicata deasupra izvorului considerat a fi cel al Fecioarei Maria si aflat in apropierea casei acesteia din Nazaret.
Pelerinajtarasfanta841
Desi nementionata in Sfanta Scriptura, traditia conform careia Fecioara se afla iesita sa ia apa in momentul Bunei Vestiri, este una foarte veche. Aceasta informatie se regaseste in documente ale secolului al II-lea. Protoevanghelia lui Iacov este unul dintre aceste documente ce consemneaza perioada copilariei lui Hristos, dand mai multe detalii despre aceasta.
Protoevanghelia lui Iacov mentioneaza inca si faptul ca Fecioara Maria era una dintre cele sapte fecioare alese din radacina lui David alese pentru a tese o noua dvera pentru Sfanta Sfintelor din Templu. Ea cosea la aceasta panza, in casa ei din Ierusalim, mai inainte de a iesi sa ia apa de la izvorul de afara.
Pelerinajtarasfanta828
Protoevanghelia, scriere neinclusa in canonul Sfintelor Scripturi, spune urmatoarele: "Ea a luat vasul pentru apa si a iesit sa il umple de la izvor. In acel moment, o voce s-a auzit spunandu-i: "Bucura-te, caci ai aflat har. Domnul este cu tine, cea binecuvantata intre femei." In acel moment ea s-a intors spre locul din care s-a auzit vocea, dar nu era nimeni. Apoi a inceput sa tremure de teama. Intrand in casa, si punand apa deoparte, s-a asezat jos si a reinceput sa coasa la panza. In acel moment, un inger s-a infatisat inaintea ei..."
Pelerinajtarasfanta835


In Sfanta Scriptura, in Evanghelia Sfantului Apostol Luca, gasim nu multe cuvinte despre acest eveniment. El zice doar urmatoarele: "Iar in a sasea luna a fost trimis ingerul Gavriil de la Dumnezeu, intr-o cetate din Galileea, al carei nume era Nazaret, catre o fecioara logodita cu un barbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Si intrand ingerul la ea, a zis: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei.
Iar ea, vazandu-l, s-a tulburat de cuvantul lui si cugeta in sine: Ce fel de inchinaciune poate sa fie aceasta? Si ingerul i-a zis: Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. Si iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema si Domnul Dumnezeu Ii va da Lui tronul lui David, parintele Sau. Si va imparati peste casa lui Iacov in veci si imparatia Lui nu va avea sfarsit.
Pelerinajtarasfanta826
Si a zis Maria catre inger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat? Si raspunzand, ingerul i-a zis: Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care Se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Si iata Elisabeta, rudenia ta, a zamislit si ea fiu la batranetea ei si aceasta este a sasea luna pentru ea, cea numita stearpa. Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta. Si a zis Maria: Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau! Si ingerul a plecat de la ea." (1, 26-38)
In randurile de mai sus nu este mentionat nici cel mai mic detaliu despre locul in care se afla Fecioara sau lucrul pe care il facea in acel moment. Traditia spune insa ca ea se afla afara.
Pelerinajtarasfanta834
Biserica Sfantul Arhangel Gavriil este construita deasupra "Izvorului Fecioarei Maria", un izvor natural ce izvoraste de langa o fantana antica cunoscuta si ea ca "Fantana Mariei". Este posibil ca in acest loc sa fi existat o biserica veche bizantina inca din secolele VI-VII, cu toate ca primele mentionare istorice pastrate pana astazi sunt ale abatelui Daniel, din anii 1106-1108.
Biserica Sfantul Arhangel Gavriil a fost dintotdeauna biserica ortodoxa, cu toate ca exista unele incertitudini legate de statutul acesteia sub asediul cruciatilor latini. Imediat dupa terminarea cruciadelor, unele surse latine mentioneaza, nespecificand insa nici un lucru concret, de o manastire latina a Sfantului Gavriil.
Pelerinajtarasfanta840
Din secolul al XIV-lea, biserica a ajuns intr-o stare deplorabila, restaurarea acesteia ajungand sa fie o nevoie vitala. In toata istoria ei, indiferent de greutatile prin care a trecut sau de starea cladirii, accesul la izvorul facator de minuni al Maicii Domnului nu a fost niciodata intrerupt.
Biserica a ajuns, pentru o perioada, in purtarea de grija a franciscanilor si a greco-catolicilor, insa din anul 1741 ea revine din nou sub conducerea ortodocsilor greci. Acestia au obtinut aprobarea de recuparare a bisericii de la Dahir al-Umar.
In anul 1750, comunitatea ortodoxa de aici a construit biserica ce se poate vedea si astazi. Aceasta a fost ridicata in absida sudica a capelei ce pastreaza cu grija izvorul. Iconostasul de lemn a fost adaugat in anul 1767. Acest iconostas este scultat cu multa finete in lemn si poseda o serie de icoane minunate.
Din absida nordica a bisericii din secolul al XVIII-lea, sapte trepte coboara pana la capela aflata sub biserica. In aceasta capela se afla si astazi izvorul.
Pelerinajtarasfanta829
Aici se afla o singura absida ingusta, acoperita de un tavan boltit si cu ferestre oarbe. Arcele oarbe sunt impodobite cu marmura colorata si cu mozaic apartinand anului 1750. In capatul absidei nordice, izvorul Fecioarei Maria curge de sub altarul amplasat aici. In jurul izvorului se afla multe candele si icoane ale Maicii Domnului.
Potrivit unei marturii istorice a secolului al XVII-lea (Quaresmi), o scara - astazi astupata - ducea direct intr-o manastire de maici aflata la suprafata. Pe partea dreapta, in peretele estic al absidei, mai era asezat si un al doilea altar, insa astazi, aici se afla doar o serie de arcade simple.
Pelerinajtarasfanta833
Pictura din interiorul bisericii a fost executata de catre iconarii romani Mihail, Gavriil si Nicolae Morosanu.
Img544
La cateva stradute mai incolo vedem minunata biserica romano-catolica cu hramul Bunei Vestiri ridicata pe ruinele casei batranului Iosif.
Pelerinajtarasfanta808
Basilica Catolica Bunavestire din Nazaret este o biserica catolica moderna, construita pe ruinele unor biserici bizantine din perioada Cruciadelor. In incinta acestei biserici se afla si grota in care Fecioara Maria a fost instiinta de Arhanghelul Gavriil ca Il va naste pe Iisus. De-a lungul timpului, biserica a fost un important loc de pelerinaj pentru credinciosii in cautare de liniste.Nazaret a fost un mic oras evreiesc din perioada romana si bizantina. Dovezi ale convertirii evreilor din Nazaret la crestinism, sunt relatate de catre istoricul Africanus, in secolul al III-lea. Primele pelerinaje la Nazaret au avut loc in secolul al IV- lea.Grota care este incastrata in biserica a fost descoperita in secolul al IV-lea. Istoricii si arheologii cred ca aici a avut loc Bunavestire. Nu se cunoaste data exacta a constructiei primei biserici, insa se pare ca a existat un astfel de edificiu mult mai inaitne de secolul al IV-lea. Prima referire despre un altar se face in anul 384, iar prima biserica este mentionata in anul 570.
In secolul al V-lea, sub actuala biserica a fost excavata o alta biserica. Aceasta avea o apsida, trei intervale si un atrium larg. O mica manastire a fost apoi construita in partea sudica a bisericii. In anul 680, pelerinul Arculf relata ca a vazut doua biserici in Nazaret.Biserica bizantina a fost distrusa in timpul cruciadelor, insa intre anii 1106 - 1108 a fost reconstruita. Aceasta biserica era mult mai mare decat cea bizantina, peste care a fost construita. Biserica a fost decorata cu scene din vietile apostolilor. Curand, langa biserica a fost construita si o manastire si un palat episcopal.
Dupa batalia de la Hattin din anul 1187, crestinii din Nazaret s-au refugiat in biserica insa au fost omorati. Biserica a fost astfel profanta, insa nu a fost demolata. In anul 1192, Salah al-Din a permis catorva preoti sa se intoarca in biserica si a permis crestinul accesul la altar.
Pelerinajtarasfanta819
In anul 1263, un emir a atacat Nazaretul si a distrus biserica. Pelerinilor li s-a permis insa in continuare sa viziteze grota, care era venerata si de catre musulmani. In anul 1283, crestinilor le-a fost interzis sa mai reconstruiasca biserica. Pana in secolul al XIV-lea, pelerinilor li se percepea si o taxa pentru a intra in grota.In secolul al XIV-lea, franciscanii au construit in Nazaret o manastire. Au restaurat si fostul palat episcopal si au inceput si renovarea vechii biserici. Pana in anul 1600, crestinii franciscani au fost alungati de la biserica de mai multe ori. In anul 1730, franciscanii au terminat noua biserica, care a fost marita in anul 1871. Biserica franciscana a fost insa demolata in anul 1955. Pe locu lacestei biserici a fost construita actuala biserica. In prezent, aceasta biserica este parohia a peste 7000 de crestini catolici din Nazaret si un important centru de pelerinaj pentru credinciosi din lumea intreaga.Biserica moderna a Buneivestiri din Nazaret ar un dom de peste 50 de metri inaltime. A fost construita sub firma de crin, simbolul Fecioarei Maria. Biserica este decorata cu mozaicuri ale Fecioarei Maria donate bisericii de catre comunitati crestine din intreaga lume.
Atractia principala a bisericii este grota Buneivestiri, locul in care se crede ca Fecioara Maria a fost anuntata de Arhanghelul Gabriel ca il va naste pe Iisus. In aceasta parte a bisercii mai sunt vizibile si ruine ale fostei biserici bizantine.
Pelerinajtarasfanta814This news item is from PELERINAJE - DUHOVNICESTI
( http://pelerinaje-duhovnicesti.ro/news.php?extend.116 )